L'oferta de transport públic a l'àrea metropolitana es reforçarà durant els episodis de contaminació


  • Comparteix:

A Sant Cugat hi ha set parades de FGC / Foto: Localpres

A Sant Cugat hi ha set parades de FGC / Foto: Localpres

Els serveis de transport públic a l'àrea metropolitana de Barcelona, entre ells la Línia del Vallès de FGC, es reforçarà quan hi hagi episodis d'excés de pol·lució. Ho ha anunciat aquest dijous el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que ha detallat que en aquests casos hi haurà una millora de freqüències i s'ampliarà les franges que es consideren hora punta. Així, s'espera que amb aquesta mesura es redueixi en 130.000 el nombre de vehicles privats que accedeixen els dies feiners a l'àrea de Barcelona.

A la capital catalana, es reforçarà el metro en hores punta amb un tren més en cada línia convencional, de manera que tota la xarxa tindrà una freqüència de pas al voltant dels tres minuts. A banda, l'hora punta s’allargarà de les set fins a les onze del matí. Aquesta allargament de l'hora punta també s'aplicarà a les línies R1 i R4 de Rodalies.

També es crearà un nou títol per aquests episodis: la T-Aire, un bitllet multipersonal de dos viatges integrats que es podrà utilitzar el mateix dia de la primera validació i que serà vàlid únicament en situacions d'episodi ambiental. La T-Aire estarà disponible a les 6 corones i el temps de transbordament serà el mateix que el de qualsevol títol integrat: una hora i 15 minuts per a la zona 1 i es va incrementant en 15 minuts més per cada zona addicional. El preu serà el de dos viatges d'una T-10 aplicant un descompte del 10%.

Igualment, la T-Verda permetrà utilitzar de manera il·limitada i gratuïta durant tres anys tots els serveis de transport públic integrats dins de les sis corones tarifàries de l’ATM a aquells ciutadans que desballestin un vehicle contaminant. Funcionarà en l'àmbit dels 36 municipis metropolitans.

Restriccions al trànsit privat
Tal com es va anunciar, a partir de l'1 de desembre es restringirà el trànsit a furgonetes matriculades abans de l'1 d’octubre de 1994 i turismes d’abans de l'1 de setembre de 1997, en situacions d’episodi ambiental a 40 municipis de l’entorn de Barcelona. Aquestes restriccions provisionals seran permanents de cara a l'1 de gener de 2019.

Així mateix, a partir de l'1 de desembre de 2017 i en casos d'episodi de contaminació, no podran circular els turismes que no disposin d'etiqueta ambiental de la DGT a la zona de baixes emissions de l'àmbit de les rondes de Barcelona. Les excepcions són els vehicles d'emergència, els vehicles de Persones amb Mobilitat Reduïda i els serveis bàsics (mèdics i funeraris). Igualment, hi ha excepcions transitòries durant l'hivern-primavera 2017- 2018 per a les motos (que estan pendents de l’etiquetatge ambiental oficial per part de la DGT), camions, autocars i autobusos i furgonetes Euro 1, Euro 2 i Euro 3.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.