El Sant Cugat medieval, protagonista del segon Quadern Monogràfic del GEL


  • Comparteix:

Presentació del Quadern Monogràfic, aquest dimarts / Foto: Cugat.cat

Presentació del Quadern Monogràfic, aquest dimarts / Foto: Cugat.cat

Els santcugatencs coneixeran com es vivia a la ciutat al segle XII gràcies al segon Quadern Monogràfic editat pel Grup d'Estudis Locals (GEL) i Museus de Sant Cugat. 'Villa ipsius cenobii. La vila de Sant Cugat en època medieval' és el títol triat per a la nova publicació, que resumeix en set capítols com era el dia a dia dels monjos, pagesos, artesans i els veïns considerats com a primers santcugatencs. Al 2020 farà 900 anys de la primera menció documental de Sant Cugat. És per aquest motiu que el GEL ha considerat dedicar el monogràfic a aquest període històric del municipi.

Els historiadors i membres del GEL Domènec Miquel, Alba Rodríguez, Joana Melo i Judit Vico han estat els encarregats d'elaborar els textos amb un 'llenguatge planer i divulgatiu', ha explicat Miquel. Aquest esperit divulgatiu també és palpable al disseny del quadern el qual han volgut 'donar un aire més modern'. L'historiador ha afirmat que el quadern és el resultat 'd'un treball col·lectiu' el qual van aprofitar per interessar-se per 'èpòques anteriors' com ha estat la medieval.

La presentació del quadern ha comptat també amb les intervencions del director de Museus de Sant Cugat, Lluís Campins, el qual ha agraït la feina dels autors, i del president del GEL, Jordi Casas, que ha posat en valor que el quadern és el 'resultat del compromís' de l'ens amb la ciutadania.

La segona edició dels Quaderns Monogràfics de Patrimoni i Història de Sant Cugat repassa, a través de set capítols, aspectes de la vida de la vila a l'època medieval com els orígens d'aquesta, la relació entre els pagesos i els monjos del Monestir, la trama urbana, el paisatge, l'activitat econòmica i l'organització municipal.

El quadern sortirà a la venda amb un preu de 15 euros.


Domènec Miquel

L'any 2020 serà el 900 aniversari de la primera menció documentada de Sant Cugat. És una efemèride que valia la pena commemorar. Hem tret aquest fascicle abans així, quan se celebri l'efemèride, ja hi haurà quelcom publicat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.