Els contactes heterosexuals i l'ús de xeringues infectades, principals vies de contagi de la Sida


  • Comparteix:

A Sant Cugat, en els últims 23 anys, s'han infectat pel virus 93 persones

A Sant Cugat, en els últims 23 anys, s'han infectat pel virus 93 persones

Un total de 93 persones de Sant Cugat s'han infectat pel virus de la Sida en els últims 23 anys, segons dades del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre la Sida de Catalunya i del Departament de Salut de la Generalitat. La majoria dels casos s'han transmès per contactes heterosexuals i a través de l'ús de xeringues infectades amb el VIH.

Entre els anys 1981 i 2004, a Sant Cugat s'han registrat 93 casos d'infecció pel virus de la Sida. La majoria d'afectats, un total de 75, són homes, i 31 persones d'aquestes 93 continuen vives. Els grups de transmissió més habituals són els heterosexuals i les persones que s'han infectat a través de l'ús de xeringues, en contraposició a la idea que els grups homosexuals són els que més pateixen aquesta malaltia.

En aquest sentit, el director del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre la Sida de Catalunya, el doctor Jordi Casabona, explica que en els últims anys la principal via de transmissió és la sexual i sobretot entre heterosexuals. Amb tot, afegeix que no depèn del grup sexual de les persones, sinó de les seves conductes. L'escoltem.

Doctor Casabona

En els últims anys la principal via de transmissió és la sexual. No s'hauria d'utilitzar tan conceptes de grup, perquè depèn més de les conductes de les persones, i no del grup sexual al que pertanyen.


Pel que fa als grups d'edat, la majoria de casos es concentren en la franja d'entre 25 i 29 anys, que absorbeix més d'un 27% de les infeccions. Globalment, la franja d'edat amb més casos va dels 25 als 40 anys, i en totes les categories, el nombre d'afectats masculins supera els femenins.

D'aquesta manera des del Centre d'estudis Epidemiològics fan una crida als joves catalans, per tal que prenguin consciència dels efectes de la Sida, perquè és una malaltia greu, que de moment no es cura i el tractament de la qual té uns efectes adversos molt importants. El doctor Jordi Casabona creu que la informació hi és, però que cal un canvi d'actitud. L'escoltem.

doctor Casabona

La Sida contínua sent una malaltia greu, que pot arribar a matar i el seu tractament no cura. Qualsevol persona que mantingui relacions amb una altra i no sàpiga si està infectada o no, pot contraure aquesta malaltia.


El Departament de Salut de la Generalitat i el Centre d'Estudis Epidemiològics expliquen, a més, que la situació epidemiològica és similar a tot Catalunya, i que ni Sant Cugat, ni cap comarca, ni municipi català, destaca més o menys. Així, les dades i la via de transmissió són similars en tots els indrets de Catalunya.

atalunya.

És per tot això que el Dia Mundial de la Sida, que se celebra aquest dimecres, ha de servir perquè els ciutadans de Sant Cugat i de tot el món es conscienciïn més del que representa la Sida, i que no només és qüestió d'aquesta diada de celebració sinó del dia a dia, per tal de combatre la malaltia, i de millorar el tractament per conviure-hi amb una bona qual



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.