Ús i abús de l'Omeprazol

Mútua Terrassa adverteix del mal ús d'aquest medicament, que pot tenir conseqüències importants a llarg termini


  • Comparteix:

L'omeprazol és un medicament habitual a les farmacioles / Foto: Cugat Mèdia

L'omeprazol és un medicament habitual a les farmacioles / Foto: Cugat Mèdia

L'ús crònic de l'Omeprazol i altres inhibidors de la bomba de protons redueix l'absorció de vitamines i nutrients, pot arribar a afavorir algunes infeccions o pneumònies i, fins i tot, provocar fractures òssies per falta de calci. Tampoc s'han de fer servir per protegir l'estómac en ingerir altres medicaments, excepte en el cas d'antiinflamatoris durant períodes prolongats. Aquest medicament, el més consumit arreu de l'Estat, s'ha de prendre exclusivament sota recepta mèdica i durant un període concret. La doctora Núria Barriendos i la farmacèutica del CAP de Valldoreix Rosa Tomás adverteixen dels perills de fer un mal ús d'aquest fàrmac, una pràctica massa estesa.

Barriendos i Tomás han passat pel 'Sant Cugat a fons' per desmentir els mites al voltant d'aquest tipus de medicaments, utilitzats sovint com a protectors d'estómac i que poden tenir conseqüències greus a llarg termini. Està indicat, han explicat, només per casos d'úlceres gàstriques, per consum d'antiinflamatoris gastrolesius durant un llarg període de temps o amb pacients amb refluxos pronunciats.

Els inhibidors de la bomba de protons, per tant, s'han de fer servir només durant períodes de temps determinats i, si el pacient els necessita més sovint o de manera crònica, Barriendos i Tomás ressalten que probablement caldrà prendre mesures higienico-dietètiques per resoldre el problema. 'Sempre cal estar reavaluant, perquè potser després d'unes setmanes sé si el pacient el necessita o no', ha explicat Barriendos.

A l'espai també s'ha marcat la diferència entre aquests inhibidors i altres antiàcids, com ara el conegut Almax, que funcionen de manera diferent, tot i que a la llarga provoquen efectes similars i que també s'haurien d'utilitzar únicament en situacions concretes.


Núria Barriendos

Són elements químics que donen acidesa al medi per poder reabsorbir els nutrients. Sempre es parla de protector gàstric i la gent en fa un mal ús.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.