En estudi el moviment estructural del campanar del Monestir

L'objectiu és detallar les vibracions de la construcció i el seu efecte sobre el monument


  • Comparteix:

El campanar del Monestir arrossega moviments constants però

El campanar del Monestir arrossega moviments constants però "no preocupants" / Foto: Localpres

Les vibracions i moviments del campanar del Monestir no són preocupants, però cal controlar-los per poder preveure accions futures de manteniment per preservar-ne la integritat estructural i la seguretat. Un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) està analitzant aquestes vibracions, provocades per les campanes, el soroll ambiental i la pròpia evolució del campanar, per conèixer millor el comportament de l'estructura mitjançant sensors col·locats a l'edifici.

Un dels principals elements a controlar és un desplom al campanar. "No és preocupant a nivell estructural, però no està quiet, està evolucionant molt lentament", assenyala el professor de la UPC Climent Molins, un dels encarregats de l'estudi. Molins ha explicat a Cugat Mèdia que estan treballant en dues línies. La primera, recollir dades sobre l'estructura del Monestir per poder-ne fer un model matemàtic estructural que permeti planificar actuacions futures. La segona, treballar en la millora dels sistemes per realitzar aquesta mena d'estudis, pels quals es fan servir acceleròmetres molt sensibles que registren moviments molt petits de l'estructura. Per això, es van fer sonar les campanes per registrar el seu efecte sobre la freqüència i el mode de vibració, és a dir, com es mou el campanar quan vibra.

Aquesta actuació s'emmarca dins el projecte de conservació del Monestir, gestionat per la Comissió Gestora del monument, formada per Ajuntament, Diputació i Generalitat. És un primer pas per "preveure el manteniment del Monestir a llarg termini", com ha explicat a Cugat Mèdia la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona. En aquest sentit, s'han fet altres intervencions en els últims anys, com la reforma de la façana sud del Monestir o la reparació de la portalada, que han de servir per conservar els mil anys d'història que acumula el monument.




Climent Molins

No és preocupant a nivell estructural, però no està quiet, està evolucionant molt lentament. No cal fer cap intervenció ràpida, ni molt menys.

Esther Madrona

El que fem és preveure aquest manteniment a llarg termini. Un exemple és aquest cas concret, però també es va fer una intervenció a la façana sud.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.