Sant Cugat s'alça contra la securitització de les fronteres a la Unió Europea

Una acció-performance s'ha instal·lat a la ciutat amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans


  • Comparteix:

Sant Cugat s'ha convertit aquest dissabte en un gran mur de protesta contra l'Europa fortalesa i el nou Pacte de Migració i Asil (PEMA). Amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans, el Centre Delàs d'Estudis per la Pau i l'Agència Talaia han portat a Sant Cugat la instal·lació de 'Murs', una doble tanca amb concertina i filat tensat a mida real. Una acció-performance que critica la securitització de les fronteres a la Unió Europea (UE) i l'Espai Schengen. Als estats europeus, en 30 anys, s'han construït 15 murs i tanques frontereres que superen els 1.000 quilòmetres.

De les dades extretes de l'informe del Centre Delàs 'Aixecant Murs: Polítiques de la por i securitització a la Unió Europea' (Ainhoa Ruiz Benedicto i Pere Brunet), s'ha recollit la informació necessària per construir un mur basat, principalment, en les tanques de Ceuta i Melilla. Ruiz ha explicat a Cugat Mèdia que aquesta acció serveix per "denunciar" el nou Pacte de Migració i Asil d'Europa, que suposa "un pas enrere" en termes d'acollida i, també, perquè "deixa que cada estat membre pugui decidir si vol acollir i com". L'acció protesta contra "tots els murs" que s'han construït a la UE per "tallar fluxos migratoris i l'entrada de persones vulnerables que busquen trobar-se en un lloc més segur".

La investigadora del Centre Delàs ha remarcat que un altre dels objectius de la iniciativa és reivindicar la llibertat al moviment, un dret humà "molt oblidat".

L'acció de protesta s'ha instal·lat a la Rambla del Celler aquest dissabte amb la col·laboració de l'Ajuntament. L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha recordat que la tanca "reprodueix el mur que hi ha a Melilla", on "hi perden la vida" moltes persones que busquen l'"Europa dels drets i les oportunitats". Ingla ha afirmat que volen "reivindicar la necessitat de fer valdre aquesta Europa dels drets fonamentals", un dels quals és el de "la vida".




Ainhoa Ruiz

Aquesta acció és per denunciar tot això en els marc dels Drets Humans i per reivindicar aquest dret humà molt oblidat i que diu que tota persona té dret al moviment. Recordar que no estem reivindicant una bogeria sinó que, realment, això ho hem de defensar com defensem qualsevol altre dret humà.

Mireia Ingla

El que fa és reproduir aquesta tanca que hi ha a Melilla i on hi perden la vida moltes persones que busquen aquesta Europa dels drets i les oportunitats i moltes vegades no la troben. Avui reivindiquem, una vegada més, la necessitat de posar en valor aquesta Europa dels drets fonamentals, com és el dret a la vida.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.