Les càmeres de seguretat i l'app ciutadana de la Policia Local estaran connectades

L'Ajuntament està elaborant les bases del concurs per a l'aplicació perquè entri en funcionament durant el 2021


  • Comparteix:

S'han licitat tres càmeres de seguretat noves / Foto: ACN

S'han licitat tres càmeres de seguretat noves / Foto: ACN

Les tres noves càmeres que s'instal·laran a les entrades de Sant Cugat -estan ja licitades-, més les càmeres ja existents que modificaran el seu ús, estaran vinculades amb la futura app ciutadana, de la qual se n'estan redactant les bases del concurs. Aquesta aplicació tindrà un doble ús, per un costat servirà perquè el ciutadà es comuniqui directament amb la policia local, però també perquè els agents rebin l'avís quan un cotxe amb una matrícula robada, per exemple, sigui detectat per les càmeres dels accessos a la ciutat. Totes les càmeres de la via pública, que superen el centenar, serviran tant per a temes de seguretat, com per a controlar la Zona de Baixes Emissions o per calcular els fluxos de mobilitat o comercials. Tot això ho ha explicat el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, en una entrevista a Cugat Mèdia.



El 2021 s'haurien de posar en marxa les tres noves càmeres de seguretat que s'instal·laran als districtes de Sant Cugat i la nova app ciutadana. Les primeres ja estan licitades i l'aplicació està en fase de redacció del concurs. L'Ajuntament té molt clar com vol que sigui aquesta app, que estarà vinculada a les càmeres. Segons ha explicat Carol, a part de ser un canal de comunicació directa i bidireccional entre els ciutadans i la Policia Local, volen que tingui algunes funcions concretes: un botó del pànic; que permeti calcular el temps d'un recorregut a peu, i si al cap d'una estona no s'ha arribat al destí, s'enviï un avís automàtic a la policia; o també que si algú se sent insegur en un punt del carrer on hi ha una càmera, a través de l'app pugui enfocar la càmera cap on és ell o ella.

La mateixa aplicació tindrà un ús per als agents de la policia, que els permetrà posar multes de manera telemàtica o rebre avisos quan un vehicle amb una matrícula vinculada a algun delicte entri dins el terme municipal de Sant Cugat. Francesc Carol explica que quan tot això entri en funcionament, Sant Cugat comptarà amb una "muralla digital" per protegir-se i que els ciutadans se sentin més segurs.

A Sant Cugat ara mateix hi ha 105 càmeres al carrer, entre les de mobilitat i les de pilones dels carrers de vianants, i totes es revisaran per optimitzar el seu ús. "La càmera és només un objecte, l'importat és el software que hi ha al darrere que analitza la informació que capta", ha dit Carol. Cada departament -Seguretat, Mobilitat i Comerç- diran on necessiten que hi hagi una càmera, i entre tots arribaran a un consens, ha explicat Carol.

El regidor de Seguretat Ciutadana també ha volgut deixar molt clar que tot aquest sistema tindrà cura escrupolosament de la protecció de les dades. "L'app només funcionarà quan el ciutadà activi cada una de les funcions, si no ho fa, ningú el veu; no anem cap a cap Gran Germà d'Orwell. El respecte a la intimitat i a la protecció de dades és molt important, i cada cop la tecnologia ens ho fa més fàcil". De la mateixa manera, les dades dels cotxes que entrin a la ciutat s'eliminaran al cap d'un temps, i només si aquella matrícula és robada o no compleix els criteris ambientals, saltarà l'alarma.






Francesc Carol

"Hem decidit potenciar les càmeres als districtes per controlar les entrades i sortides de Sant Cugat, així si entra un cotxe amb una matrícula robada, per exemple, automàticament tindrem aquesta informació. I això casa amb l'app de seguretat que licitarem el concurs aquest 2021."

Francesc Carol

"Si hem de fer un recorregut des d'on soc fins a casa meva, ho marco a l'app, que calcula el temps que puc tardar, i si en dos o tres minuts respecte a l'hora que havia d'arribar no soc a casa, automàticament envia un senyal a la Policia Local. Tot això sempre que tu com a ciutadà activis aquestes funcions."

Francesc Carol

"Tot això ens ajudarà a fer una muralla digital, igual que les muralles antigues permetia protegir-te dels atacs. Totes les dades estan protegides."



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.