Amat Immobiliaris exposa que la regulació del preu del lloguer ha doblat la venda de pisos en els últims set anys

Així ho mostra un informe elaborat per la immobiliària amb seu a Sant Cugat


  • Comparteix:

El director general d'Amat Immobiliaris, Guifré Homedes Amat, durant la presentació / Foto: Lluís Sibils / Maria Aladern

El director general d'Amat Immobiliaris, Guifré Homedes Amat, durant la presentació / Foto: Lluís Sibils / Maria Aladern

Amat Immobiliaris ha detectat que en els darrers set anys s'han venut el doble de pisos de mitja per la regulació dels preus del lloguer aprovada a Catalunya i que el Tribunal Constitucional va tombar fa unes setmanes. Eren pisos que abans es destinaven a lloguer i que estaven en mans de petits propietaris. Aquests, però, lamenta el director general d'Amat, Guifré Homedes Amat, han optat per desprendre's de l'immoble perquè pateixen una 'criminalització constant' i perquè se'ls fa veure com 'especuladors' des del punt de vista social, polític i mediàtic. Per Homedes, hi ha una 'falta de coneixement' de les administracions, ja que el que s'entén com a gran tenidor és 'una part molt petita del mercat'.

En el mercat de lloguer, després d'observar un augment de "l'oferta durant el confinament, aquesta es va anar reduint progressivament, coincidint amb l'entrada en vigor de la llei de contenció de rendes del lloguer. En el seu informe Market Report, adverteix que hi ha hagut una paralització del petit inversor tradicional arran d'aquesta llei, "un dels absurds més grans, i que demostra un absolut desconeixement de la realitat de mercat de lloguer".

En aquest sentit, Homedes ha assenyalat que en el cas de la seva empresa ha registrat un descens del 20% de l'oferta disponible cada mes de forma continuada. "És preocupant", ha admès.

Amat Immobiliari ha presentat aquest dilluns el seu Market Report, que resumeix un 2021 de "molta activitat" en les vendes del mercat de segona mà mentre que l'oferta en el d'obra nova ha sigut més "lenta i costosa". Concretament, en el mercat d'habitatges usats es va registrar un increment del 34% del nombre d'operacions si es compara amb el 2020, amb un preu mitjà que s'ha situat per sobre el mig milió d'euros, el valor més alt dels darrers anys (fa només tres anys se situava per sota els 400.000 euros).

Amb tot, Amat precisa en el seu informe que no és que hagi pujat el preu de l'habitatge sinó que les operacions s'han dut a terme en unes franges molt determinades. A Barcelona, el preu per metre quadrat es va situar per sobre els 4.000 metres quadrats, amb un màxim de 7.100 euros per metre quadrat a Diagonal Mar i un mínim de 3.623 euros per metre quadrat a Horta Ginardó.

La tipologia de pis majoritària és el d'un habitatge de tres habitacions (43%), seguit d'un pis de quatre habitacions (22%) i amb qualificació energètica E (52). Precisament, en aquest darrer àmbit, el director general d'Amat Immobiliaris ha comentat que veu com una "oportunitat" l'arribada dels fons europeus per rehabilitar els habitatges per fer-los més eficients energèticament.

Segons ha comentat, la crisi energètica i els preus de subministrament ja s'arrossega des de fa mesos, des d'abans de la guerra entre Rússia i Ucraïna. Homedes destaca que gran part del parc immobiliari és bastant pobre en termes energètics i que per això ara és l'ocasió per posar-lo al dia.

En aquest sentit, ha pronosticat que el mercat d'habitatges seguirà la mateixa tendència que el d'oficines, on l'eficiència energètica és un requisit indispensable. "Si vols sortir al mercat, els habitatges més competitius enèrgicament tindran impacte dins la renda", ha comentat.

D'altra banda, Homedes considera que la regulació implica menys pisos disponibles i més competències entre els potencials llogaters i això es tradueix en lloguers més cars perquè el propietari optarà per un perfil econòmic "més potent en detriment dels més vulnerables".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.