Israel Barco (Mútua Terrassa): 'El 85% de les nostres pacients amb càncer de mama estan vives i lliures de malaltia al cap de deu anys'

El coordinador de la Unitat de Mama de l'HUMT parla amb Cugat Mèdia amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama


  • Comparteix:

Una dona es fa una mamografia per detectar si té càncer de mama en una imatge d'arxiu / Foto: ACN

Una dona es fa una mamografia per detectar si té càncer de mama en una imatge d'arxiu / Foto: ACN

El 85% de les pacients amb càncer de mama de la Mútua Terrassa estan vives i lliures de la malaltia al cap de 10 anys. Així ho ha explicat en una entrevista a Cugat Mèdia el coordinador de la Unitat de Mama i doctor adjunt del servei de ginecologia i obstetrícia de Mútua Terrassa (HUMT), Israel Barco, amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama, que es commemora aquest dimecres. El doctor Barco ha explicat que actualment hi ha una alta probabilitat de cura i que la investigació cada dia avança cap a tractaments menys agressius i que deixin el mínim de seqüeles possibles.

El metge posa èmfasi en la millora de la investigació dels últims anys, com la creació de plataformes genètiques, que han ajudat a saber més del tumor per decidir quin és el millor tractament a seguir. Barco ha explicat que entre el 60 i el 70% dels casos que es troben han crescut per la via hormonal, i en aquests apliquen un tractament amb hormones que fa que moltes vegades no sigui necessari l'ús de la quimioteràpia.

Respecte a l'origen de la malaltia, ha recalcat que hi ha causes genètiques o que no podem controlar, com casos de càncer de mama dins la família, l'edat, quan apareix la primera i l'última regla, la densitat mamària, els tractaments de radioteràpia o l'exposició a estrògens. També ha comentat que una de les causes més importants en homes, a més de l'edat, és l'obesitat i el sedentarisme, que com en el cas de les dones són factors de risc que podem controlar. Per aquest motiu, fer exercici regular és un factor protector per a totes les persones en risc de patir càncer de mama.






Dr. Israel Barco 1

Els números que tenim nosaltres és a l'entorn del 85% als deu anys vives i lliures de malaltia. Llavors són xifres que moltes altres disciplines de la medicina voldrien tenir. Afortunadament, des dels anys 90, el gran avenç que hi ha hagut en mama ha estat per l'adveniment dels quimioteràpics nous.

Dr. Israel Barco 2

Abans hi radiàvem i s'hi radiaven camps que probablement inclouen òrgans nobles i que deixaven unes seqüeles. Ara amb la planificació per TAC, amb els camps tangencials, amb els acceleradors lineals d'electrons, els efectes secundaris són molt menors. Amb lo qual, en les tres vies per tractar el càncer de mama s'està avançant i molt.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.