Dos estudiants santcugatencs de la UPC s'obren camí en la indústria d'impressió 3D

La primera promoció del màster en fabricació additiva de la UPC ha dissenyat set projectes per a millorar la situació d'empreses de diferents sectors


  • Comparteix:

Imatge del santcugatenc Johny Alexander presentant el seu Treball de Fi de Màster / Foto: Cedida

Imatge del santcugatenc Johny Alexander presentant el seu Treball de Fi de Màster / Foto: Cedida

Els estudiants de la primera promoció del màster en fabricació additiva de la UPC han dissenyat set Treballs de Fi de Màster (TFM) destinats a la innovació en productes esportius, d'oci, per a persones amb diversitat funcional i per a la indústria de la fabricació additiva. Dues d'aquestes propostes les han encapçalat els santcugatencs Johnny Alexander i Cesc Gudayol, amb projectes que plantegen solucions per a millorar els processos de producció en la indústria de la impressió en 3D. Aquest novembre, els estudiants del màster, coordinat pel també santcugatenc Marcel Macarulla, han tingut l'oportunitat de presentar els seus invents al Digital Lab de l'ESEIAAT, davant de més de 30 empreses de diferents sectors.


Intel·ligència artificial per a analitzar la qualitat dels productes 3D
La proposta del santcugatenc Johny Alexander, tutoritzat per Marcel Macarulla, ofereix un nou procés d’avaluació de la qualitat dels productes i peces fabricades amb impressió 3D. El seu nou sistema, basat en la intel·ligència artificial, permetrà que les empreses puguin automatitzar el procés de revisió de les peces elaborades amb impressió 3D que, fins ara, es realitzava manualment. Segons ha explicat l'estudiant Johny Alexander, "l'invent permet capturar una imatge de la peça que es vol avaluar i el programa ja el detecta i et diu l'error que té". D'aquesta manera, l'aplicació de la tecnologia Deep Learning en aquestes tasques augmentarà la productivitat i l'eficàcia dels controls de qualitat, "reduint fins a un 50% el temps d'anàlisi d'aquestes peces", ha afegit Alexander.

La fabricació additiva a les empreses
El projecte de Gema Sánchez i del santcugatenc Cesc Gudayol, estudia la viabilitat econòmica per a implementar la impressió 3D als processos de producció de l'empresa NGNY. Una empresa especialitzada en la fabricació de robots per a les anàlisis clíniques dels laboratoris d'hospitals. La companyia fa tres anys que externalitza la fabricació de les peces dels seus robots a una empresa d'impressió 3D, però ara plantejava la necessitat de fer un pas endavant per a construir-les de manera més eficient. "L'empresa tenia tres opcions: mantenir-se com ara, subcontractar la fabricació de les peces o comprar una impressora 3D", ha explicat l'estudiant Cesc Gudayol. En aquesta línia, el projecte de Sánchez i Gudayol tracta d'avaluar quin és el millor escenari per tal que NGNY pugui adoptar el següent pas en la fabricació de les peces i prendre millors decisions sobre futures inversions en tecnologies d'impressió 3D.




Johny Alexander

Hi ha una part del procés en què les peces impreses en 3D s'han d'avaluar visualment. Aprofitant la intel·ligència artificial, he automatitzat aquest procés. Captures una imatge de la peça que vols avaluar i el meu sistema ja et detecta i et diu els errors que té.

Cesc Gudayol

Per NGNY, la introducció de la impressió 3D els ha suposat poder fer una evolució dels seus productes d'una manera molt més àgil que no pas amb altres mecanismes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.