'Hi hauria d'haver un model d'entrevista de feina adaptat a les persones amb TEA'

Amb motiu del Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger, Cugat Mèdia ha parlat amb Jaume Terol sobre les dificultats laborals que ha superat


  • Comparteix:

La síndrome d'Asperger és un trastorn del desenvolupament, inclòs dins dels trastorns de l'espectre autista (TEA), que implica dificultats en la interacció social i en la comunicació no verbal. L'índex d'atur entre les persones amb Asperger està al voltant del 85%, segons dades de l'associació Autismo España. Tot i això, la majoria de les persones amb TEA volen tenir feina i hi estan capacitades. Cugat Mèdia n'ha parlat amb Jaume Terol, un treballador amb Asperger de l'empresa santcugatenca Specialisterne, amb motiu de la commemoració, aquest dissabte, del Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger.

"Crec que les empreses haurien de tenir més informació sobre la nostra condició", considera Terol. "No entenen les nostres necessitats ni tampoc els valors que podem oferir", afegeix. Terol explica que un dels principals problemes amb el qual es troben les persones amb TEA és el model d'entrevista tradicional de selecció de personal. "A nosaltres ens costa parlar, o triguem una mica més del compte a entendre bé les preguntes, i això fa que no superem aquest primer cribratge", comenta. "Hi hauria d'haver un altre model d'entrevista, adaptat a les persones amb TEA", conclou.

Quant als punts forts, Terol explica que les persones amb TEA són "perfeccionistes, adequades per a les tasques repetitives i amb molt sentit de la responsabilitat". A més, les rutines, les tasques conegudes i l'estabilitat els ajuda a sentir-se bé i a rendir al màxim.

Empreses inclusives

"Abans d'entrar a Specialisterne, havia fet moltes entrevistes fallides en les quals era molt difícil que entenguessin com treballava jo", relata Terol. Specialisterne Foundation és una organització social amb seu a Sant Cugat que ofereix formació i ocupació a persones adultes amb TEA en l'àmbit de les tasques informàtiques i administratives, entre d'altres. A més, aquesta entitat assessora a les empreses per integrar persones amb TEA en les seves organitzacions.

"Gràcies a l'oportunitat que em va donar Specialisterne he agafat molta confiança amb mi mateix, perquè he vist que puc assolir tasques i que puc treballar com qualsevol persona", afirma. A més, estar en un entorn on se sent respectat i valorat, també l'ha ajudat a millorar la interacció social.

Una nomenclatura controvertida

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar el diagnòstic de síndrome d'Asperger l'any 2018. Des d'aleshores, l'Asperger s'inclou dins del diagnòstic de Trastorn de l'Espectre Autista (TEA).

El pediatre austríac Hans Asperger va ser el primer a definir aquesta condició, l'any 1944. Arran de diverses investigacions, es va descobrir que Asperger va col·laborar estretament amb el règim nazi, principalment en el programa d'"eutanàsia" infantil mitjançant el qual es van assassinar centenars d'infants que no complien "els estàndards del règim".

Per tant, la decisió d'eliminar el diagnòstic d'Asperger va més enllà de la medicina, tot i que encara no s'ha aplicat a tots els països. Amb tot, la commemoració del Dia Internacional de la Síndrome d'Asperger cada vegada té menys repercussió. Altres dies commemoratius relacionats amb el TEA són el Dia Mundial de l'Autisme, que se celebra el 2 d'abril, i el Dia Mundial de l'Orgull Autista, que se celebra el 18 de juny.


Jaume Terol

Com que som persones que ens costa parlar, no arribem a superar el model d'entrevista clàssic i no arriben a veure el nostre potencial ni els nostres valors, ni quin tipus de feina és més adequada per a nosaltres. Falta una mica de coneixement.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.