És temps de processionària: quin és el protocol per combatre-la?

Al febrer i al març aquestes erugues comencen a baixar dels arbres per enterrar-se i fer la crisàlide


  • Comparteix:

Imatge d'un niu de processionària / Foto: Xevi Varela (Flickr) - CC BY-NC-SA 2.0

Imatge d'un niu de processionària / Foto: Xevi Varela (Flickr) - CC BY-NC-SA 2.0

La processionària del pi és una eruga ben comú als espais on hi ha espècies de pins i cedres. Aquest animal neix a la tardor, després que les papallones hagin dipositat els ous durant l'estiu als arbres. Quan arriba el fred, construeixen en característic niu que es pot veure a les branques. Al febrer i al març, quan les temperatures comencen a pujar, aquests animals baixen al terra, en fila índia, fent una processó (d'aquí el nom) per buscar un lloc on enterrar-se, transformar-se en crisàlide i engegar un nou cicle a l'estiu, ja convertides en papallona. Es tracta d'uns animals amb un pèls urticants i poden picar, sobretot, infants i gossos. Davant la situació, l'Ajuntament té un protocol per eliminar les erugues.

En cas de patir les seves picades, cal tractar-les amb fred, compresses humides o aigua freda i, si cal, amb corticoides o, fins i tot, antihistamínics. En cap cas s'ha de fregar la ferida, ja que això escamparia els pèls urticants.

Com s'aborda la presència de la processionària?


Arran d'aquesta piulada, Cugat Mèdia ha preguntat a l'Ajuntament com aborda l'aparició d'aquests animals. El primer és fer un biocontrol de la plaga, instal·lant anelles i bosses col·lectores d'erugues, que s'instal·la al voltant del tronc dels arbres. Aquesta actuació es fa en espais concorreguts, com zones cèntriques o properes a escoles.

Els tractaments fitosanitaris puntuals són una altra de les mesures. Això es fa entre l'octubre i el novembre en espais amb arbres grans, amb productes registrats i autoritzats.

En cas que quedin focus no detectats, es fa una eliminació manual de les bosses dels pins, tallant les branques. Es tracta d'una actuació que es fa amb arbres joves, petits i de fàcil accés.

Les bosses de processionària que queden buides, amb el temps, s'acaben desfent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.