8M: la masculinització històrica de les sales de part ha contribuït a la violència obstètrica

Cugat Mèdia ofereix un cicle per donar visibilitat a temes sobre salut femenina amb cinc reportatges durant tota la setmana


  • Comparteix:

La manca d'informació durant el part, l'aplicació de tècniques sense consentiment durant l'embaràs o la patologització de processos naturals són només alguns exemples del que avui es coneix com a violència obstètrica. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la violència obstètrica és una forma de violència masclista exercida per professionals de la salut cap a les dones durant l'embaràs, el part i el postpart. La metgessa de l'Hospital General (HUGC) i membre del Grup de Treball per l'Estudi i Prevenció de la Violència Obstètrica de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia Laura Rodellar, considera que el fet que les sales de part hagin estat històricament 'tan masculinitzades' hi té molt a veure. 'Avui dia, el 90% de les persones que treballen en una sala de parts són dones; i això es nota', assegura.

Rodellar, que també és especialista en Obstetrícia i Ginecologia, així com coordinadora mèdica de sala de parts, considera que una dona pot estar contenta amb el seu part, sigui com sigui aquest. "L'important és que tot el que hi hagi passat tingui un perquè i que s'hagi construït una relació de confiança amb els professionals", comenta.

En cas d'haver patit violència obstètrica, la doctora recomana "elaborar el relat de part per digerir aquesta vivència". A més, també és aconsellable presentar una queixa al centre mèdic on ha tingut lloc l'experiència. "És important fer arribar el relat als professionals implicats perquè es vegin en un mirall; si ningú et diu que ha sentit violència, mai podràs corregir les teves conductes", afirma Rodellar.

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona, aquest dimecres 8 de març, Cugat Mèdia aborda amb especialistes qüestions de salut femenina històricament invisibilitzades, com la menopausa. Aquest dimecres serà el torn del desig sexual femení, dijous es parlarà de l'endometriosi i divendres es tractarà la pressió estètica.


Laura Rodellar

Una manca d'informació, l'aplicació de tècniques o d'intervencions sense consentiment, l'aplicació de tècniques innecessàries sense una justificació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.