Decretats els serveis mínims per la vaga del 8M

La Generalitat ha dictat serveis mínims en el transport públic, la sanitat, l'educació i els mitjans de comunicació públics


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una pancarta reivindicativa amb motiu del 8M / Foto: Comitè 8M

Imatge d'arxiu d'una pancarta reivindicativa amb motiu del 8M / Foto: Comitè 8M

El Departament d'Empresa i Treball ha dictat serveis mínims en els serveis públics, amb motiu de la vaga convocada aquest dimecres, el Dia Internacional de la Dona. En el cas del transport públic, seran del 85%. En sanitat, el departament ha demanat que hi hagi funcionament normal al servei d'urgències i en les unitats de cures intensives. Les intervencions quirúrgiques inajornables i els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia també hauran d'estar garantits. En l'educació, els serveis mínims hauran de ser d'un 50% dels docents a les llars d'infants i a la primària. A l'ESO, hi haurà d'haver un professional cada tres unitats (33%). La convocatòria de vaga de 24 hores té el suport de sindicats com la IAC, la CGT, la Intersindical-CSC i la COS així com de plataformes d'interins.

Pel que fa al transport, els serveis mínims s'aplicaran durant tot el dia al metro, Ferrocarrils de la Generalitat, Rodalies, al TRAM, al bus urbà de Barcelona i als busos metropolitans, interurbans i altres busos urbans.

Relacionat amb la salut, el Departament d'Empresa i Treball també ha demanat que es garanteixi el normal funcionament del circuit assistencial de la covid-19 i de les àrees de neteja amb alt risc. Així mateix, hi haurà d'haver un 25% de la plantilla als centres d'assistència extrahospitalària. També s'haurà de mantenir el servei a les farmàcies de guàrdia.

En educació, a més, cada escola haurà de comptar, com a mínim, amb una persona de l'equip directiu -ja sigui director/a, cap d'estudis o un membre de la coordinació pedagògica del centre-. Els centres d'educació especial hauran de garantir el 50% de la plantilla.

Als mitjans de comunicació públics, s'hauran d'emetre el 50% dels continguts habituals.

Serveis mínims municipals

L'Ajuntament també ha dictat els serveis mínims als serveis municipals essencials. Així, està garantit un auxiliar de suport logístic a les escoles i instituts públics; en el cas de l'escola La Mirada, dos; i en el cas de les escoles d'Art i de Música, un per cada franja. Aquesta garantia també es dona en els equipaments municipals: la Casa Mònaco, la Biblioteca Central Gabriel Ferrater, el Casal de Mira-sol, el Casino de la Floresta, el Casal de les Planes, la Casa de Cultura, el Casal Torreblanca, el Centre Social i Sanitari de la Floresta i la consergeria i el tauler d'informació de l'ajuntament. També s'han establert serveis mínims a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (un gestor), a la brigada (un oficial), a Protecció Civil (un tècnic), a Tecnologia (un tècnic), a Comunicació (un efectiu) i a Territori (un arquitecte).

Pel que fa als centres educatius municipals, aquest és el desplegament mínim previst:
  • Escola Municipal de Música/Conservatori: una persona de l'equip directiu i un terç de la plantilla.

  • Professorat PFI/PTT: una persona de l'equip.

  • Escola Municipal d'Art i Disseny: una persona de l'equip directiu i un terç de la plantilla

  • Taller Triangle: un coordinador i un terç de la plantilla.

  • Escoles bressol municipals: director de les escoles bressol, director de cada centre i la meitat de la plantilla.


  • Desenvolupament diferenciat per sectors

    Els sindicats més representatius -CCOO i UGT- s'han desmarcat de la convocatòria de vaga i promouran altres mobilitzacions al carrer al llarg de la jornada. En aquest sentit, el Govern preveu un desenvolupament "diferenciat" per sectors perquè "la convocatòria de vaga general no ha estat subscrita per altres associacions sindicals que disposen de més àmplia representativitat en el teixit laboral català.

    "Convé dictar uns serveis mínims que garanteixin la lliure decisió dels treballadors d'afegir-se a la vaga, i també el dret de la ciutadania a disposar dels serveis essencials", argumenta el Departament d'Empresa i Treball a la resolució publicada.

    Vaga als contact centers

    En aquest sentit, a banda de la convocatòria general, la CGT ha registrat una vaga pel sector del contact center, que tindrà serveis mínims "en les activitats que tinguin relació directa amb les emergències i urgències relacionades amb la vida i la salut dels ciutadans". Per a aquest col·lectiu, Treball ha decretat uns serveis mínims del 85% per atendre "únicament les comunicacions d'urgències "com les sanitàries, d'ordre públic, de violència de gènere, de protecció civil, de bombers, de salvament marítim, d'avaries de gas, aigua i electricitat, d'informació de trànsit".



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.