La Nevera Solidària arriba a Sant Francesc per reduir el malbaratament alimentari

Aquest projecte d'acció comunitària posa a l'abast del veïnat els excedents dels establiments d'alimentació i restauració


  • Comparteix:

El veïnat del barri de Monestir-Sant Francesc compta, des del passat desembre, amb una Nevera Solidària, ubicada al Xalet Negre. Es tracta d'un projecte d'acció comunitària, impulsat per la Xarxa Monestir-Sant Francesc, que té l'objectiu d'evitar el malbaratament alimentari. Una vintena d'establiments d'alimentació i restauració del barri ja s'hi han adherit: es poden reconèixer per l'adhesiu que tenen a l'entrada. Els comerciants avisen els voluntaris del projecte quan tenen productes que ja no volen vendre, però que encara es poden consumir amb seguretat. Els voluntaris recullen els excedents i els dipositen a la nevera, a la qual hi pot accedir tothom per emportar-se allò que desitgi.

El president de l'Associació de Comerciants del Barri del Monestir, Toni Gual, considera que el de Monestir-Sant Francesc és un barri molt adequat per al projecte, "tant per la gent que hi viu, com perquè té un voluntariat molt intens". Gual fa un balanç molt positiu d'aquests primers mesos, i no descarta que el projecte segueixi creixent "fins a tenir una nevera a cada cantonada".

Per la seva banda, la voluntària Mercè Refusta es mostra satisfeta de la feina feta i de formar part d'aquest projecte, "perquè és el meu barri i jo me l'estimo". Pel que fa a la resposta dels comerciants del barri, Refusta reconeix que "falta moviment", cosa que considera que podria millorar amb una mica de seguiment per part dels voluntaris.

Un dels comerciants que sí que participa molt activament en la iniciativa és Lahcen Bouhaddou, de Les fruites d'en Coll. "Quan em van explicar el projecte, m'hi vaig sumar sense pensar-m'ho dues vegades", comenta. De fet, ell ja acostumava a donar els excedents a coneguts i amics del barri que sabia que ho necessitaven, així que ara ho pot seguir fent i a més gran escala. Respecte al que dona, assegura que són els mateixos productes que ell s'emporta cap a casa. "A vegades són productes que tenen un cop i que estèticament per al client no són correctes, però per al consum no presenten cap problema", relata.


Toni Gual

El que fa aquest projecte és evitar el malbaratament de productes frescos, sobretot d'establiments d'alimentació. Nosaltres posem en contacte la nevera amb els comerços perquè puguin portar els seus productes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.