Un 6,7% de les famílies de Sant Cugat ha patit algun tipus de robatori l'últim any

Francesc Carol admet que la inseguretat i la sensació d'inseguretat no sempre van junts, però l'Observatori Sociològic indica que a Mira-sol sí


  • Comparteix:

Una imatge d'arxiu d'un agent de la Policia Local parlant amb un ciutadà / Foto: Ajuntament

Una imatge d'arxiu d'un agent de la Policia Local parlant amb un ciutadà / Foto: Ajuntament

Un 6,7% dels santcugatencs ha patit, o algú amb qui conviu ha patit, algun tipus de robatori a la ciutat durant l'últim any, com pot ser un robatori dins del cotxe o dins de casa. És una dada que apareix en el darrer Observatori Sociològic, que també revela que el miler d'enquestats posa un 6,8 al nivell de seguretat de Sant Cugat i del seu barri en particular. El regidor de Seguretat, Francesc Carol, ha recordat que sovint la sensació d'inseguretat i la inseguretat real que indiquen les dades de delictes van per separat, però admet que a vegades coincideixen, com passa al barri de Mira-sol.


/ Foto: Ajuntament

El veïnat de Mira-sol posa un 6,15 al nivell de seguretat, per sota la mitjana de la ciutat, mentre que els barris que se senten més segurs són Can Mates, Volpelleres i Nucli Antic. I és que a Mira-sol és on els robatoris a domicilis més han crescut durant el 2022, tal com explicaven els Mossos d'Esquadra fa unes setmanes. De fet, aquestes dades de robatoris disparades ha provocat que el cos policial hagi activat un servei de vigilància especial amb drons i l'helicòpter en aquest barri.

/ Foto: Ajuntament

La nota que posen els enquestats sobre la seva sensació de seguretat contrasta amb les persones que admeten haver estat víctimes directes de robatoris a la ciutat. Segons les respostes dels enquestats de l'Observatori Sociològic, més d'un 87% no ha patit cap robatori al carrer, dins de casa o de l'interior del seu vehicle aparcat, ni tampoc n'ha patit ningú que convisqui amb ell.

/ Foto: Ajuntament

En el cas dels robatoris al carrer i dins dels habitatges, el nombre de famílies que diu haver-ne patit un és del més baixos dels últims anys. En canvi, no passa el mateix amb les persones que diuen haver estat víctimes de robatoris dins dels seus vehicles, que són un 8,8%, la xifra més alta des del 2016. Aquest era un problema detectat pels Mossos, i per això van fer una intervenció amb agents de paisà als aparcaments a l'aire lliure més grans, com el de l'Hospital General, cosa que ha fet baixar el 2022 el nombre de robatoris comesos d'aquest tipus.

La valoració política

Francesc Carol, regidor de Seguretat, ha explicat que la sensació d'inseguretat moltes vegades no concorden amb el nombre de delictes comesos, i que és un tema molt subjectiu que depèn de les circumstàncies. Carol posa dos exemples: per un costat diu que si es viu en un barri silenciós, "qualsevol soroll t'altera"; i per l'altra, que si en un barri no hi ha entrades a domicilis i en poc temps n'hi ha dues, "es genera una psicosi, que creix amb els grups de whatsapp".

De fet, el regidor de Seguretat recorda actualment el gran problema de seguretat que tenim és la ciberestafa, i "això no genera la mateixa sensació d'inseguretat" que els robatoris a casa, quan n'hi ha menys. Malgrat això, Carol ha explicat que estan millorant la il·luminació de les zones més fosques de la ciutat, que són font de queixes dels veïns per inseguretat, igual que assegura que han augmentat "la visibilització dels vehicles de la policia patrullant pels barris".

Fitxa tècnica

L'Observatori sociològic s'ha fet amb 1.080 entrevistes a homes i dones de més de 16 anys amb entrevistes telefòniques (mètode CATI). El treball de camp s'ha fet entre el 9 i el 26 de gener de 2023. El marge d'error és de +/- 2,96%.


Francesc Carol

Si en un barri no hi ha entrades a domicilis i en poc temps n'hi ha dues, es genera una psicosi, que creix amb les grups de whatsapp



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.