Fer més atractiva l'especialitat de metge de família, objectiu per acabar amb les vacants del MIR

El Dr. Albert Balaguer, degà de la facultat de medicina i Ciències de la Salut de la UIC, analitza les claus al 'Connectats'


  • Comparteix:

Estudiants en pràctiques / Foto: UIC

Estudiants en pràctiques / Foto: UIC

La convocatòria dels MIR de 2023 deixa 202 vacants en la medicina familiar, 36 d'elles a Catalunya. No obstant, en proporció són algunes menys que l'any passat perquè enguany s'han ofert algunes places més. El Dr. Albert Balaguer, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona i director del Departament de Medicina, considera que la solució passa per fer més atractiva l'especialitat alhora que assumeix la part de responsabilitat que tenen les facultats de medicina.

ESCOLTA-HO

Demartologia i cirurgia plàstica són, ara com ara, algunes de les especialitats més triades per aquells estudiants de medicina que s'han presentat al MIR. En canvi, la medicina de família i comunitària, continua un any més amb places vacants. Davant d'aquesta realitat sorgeixen algunes preguntes. Hi ha prou vocació? L'actual situació de l'Assistència Primària influeix en la tria dels estudiants? Quina responsabilitat tenen les facultats de medicina del país? El Dr. Albert Balaguer, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona i director del Departament de Medicina, ha respost alguns d'aquests interrogants al programa 'Connectats'.

Balaguer reconeix que s'han de buscar maneres d'incentivar que aquesta especialitat sigui més propera i tingui més al·licients. "No parlem tant de les retribucions com d'altres aspectes que tenen a veure amb la conciliació familiar, millors condicions de feina, menys burocràcia i fomentar la formació continuada i la recerca també en l'Atenció Primària", assegura el degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC. Malgrat els condicionants econòmics i estructurals, les solucions passen per "repensar quines condicions han de millorar tant per als usuaris com per als professionals", afegeix Balaguer.

Sobre la responsabilitat que es pot atribuir a les facultats de medicina, el Dr. Albert Balaguer no se n'amaga i explica que "moltes facultats no tenen una matèria dedicada a la medicina familiar, o suficients professors d'aquesta especialitat o potser els estudiants no fan suficients pràctiques en centres ambulatoris". "Tenim responsabilitat però tampoc resulta fàcil quan el sistema d'avaluació MIR mira coneixements molts concrets i poc contingut del que és ser metge de família", apunta.


Albert Balaguer

Les facultats tenim part de resposabilitat, però el sistema tampoc ho posa fàcil. El famós exàmen MIR el que mira molt són coneixements concrets i poc contingut del que és ser metge de família.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.