Carme Colomina: 'El periodisme necessita fer preguntes, disposar de temps i d’esforç'

Aquesta jornada ha servit perquè Unipau presentés el programa del Curs d'Estiu 2023


  • Comparteix:

La periodista i investigadora Carme Colomina ha fet una ponència sobre el periodisme global actual / Foto: Cugat Mèdia

La periodista i investigadora Carme Colomina ha fet una ponència sobre el periodisme global actual / Foto: Cugat Mèdia

La periodista Carme Colomina ha fet el 'pròleg' del Curs d'Estiu 2023 de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau). En una ponència sobre 'Els papers dels mitjans de comunicació a l'hora d'explicar la geopolítica', Colomina ha projectat als assistents les principals amenaces que hi ha en la societat actual per disposar d'informació veraç i de qualitat. A més, l'entrada de les xarxes socials com a agent geopolític i la influència de les grans companyies tecnològiques és una altra problemàtica que planteja la periodista i que afecta en 'la batalla global de la narrativa'.

En la ponència que s'ha celebrat al claustre del Monestir, Colomina ha reflexionat sobre la situació de la transformació global i el desordre que ha aparegut en un context que considera que hi ha de "crisis de la veritat i de les fonts fiables". També, l'allau d'informació a la qual està sotmesa la ciutadania genera un problema per "poder discernir entre el que és veritat i el que no".

La situació de la precarietat laboral i la falta de llibertat de premsa són altres de les qüestions que planteja la periodista. "El periodisme està sota amenaça: les condicions són adverses a set de cada 10 països i hi ha hagut un declivi en la llibertat de premsa als països democràtics", ha reflexionat Colomina.

Carme Colomina també ha projectat la situació de la irrupció de les xarxes socials i la digitalització de la guerra d'Ucraïna. "Les plataformes tecnològiques són un actor més en la geopolítica actual, les xarxes socials són eines de suport en situacions de conflicte, com per exemple TikTok", ha dit Colomina. La plataforma de vídeos curts ha estat una eina de motivació per al front de guerra en el conflicte ucraïnès, i, a la vegada, una forma de mostrar les imatges i destrosses del combat.

Colomina, a més, ha explicat que tot això són causes directes de la involució democràtica que pateix el món actual, fins a "30 anys han involucionat els sistemes democràtics". Per combatre-ho, la periodista posa el focus en fer "bon periodisme", que "faci preguntes, que disposi de temps i que hi hagi un esforç darrere".

Aquesta jornada ha servit de presentació per al curs d'estiu que arriba aquest any a la 38a edició. Neus Sotomayor, presidenta de la Unipau, ha presentat el tema central: la privació de llibertat i com aquesta funciona com un instrument de poder. El curs està dividit en tres blocs -espais i institucions, lluita armada i mancança de recursos- on diferents periodistes, acadèmics i politòlegs plantejaran diferents reptes i qüestions a debat sobre aquest tema.

La regidora de Ciutadania en funcions, Gemma Aristoy, ha agraït sentir-se molt part de la Unipau en aquest darrer mandat. Sobre el nou Curs d'Estiu, Aristoy creu que Sant Cugat ha d'estar molt feliç per disposar d'un curs que faci pensar, reflexionar i debatre sobre diferents qüestions.

Com el curs d'enguany centra el debat en la privació de la llibertat i l'ús de la mateixa com a font de poder, Aristoy ha posat sobre la taula l'amenaça del discurs de les formacions d'extrema dreta i les diferents alternatives que hi ha per fer-hi front. "La Unipau ens permet formar-nos per fer resposta a aquestes desinformacions que poden crear la desaparició de drets i valors fonamentals", ha afegit.


Carme Colomina

Tot això, al final el que retrata és una involució democràtica, no és nomès una involució en la capacitat del periodisme



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.