[FAQ] Com funcionen els vals escolars de 100 euros per als alumnes de primària?

La Generalitat enviarà a les llars els xecs escolars durant el juliol


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una escola / Foto: Laura Corté (ACN)

Imatge d'arxiu d'una escola / Foto: Laura Corté (ACN)

El Govern lliurarà a partir de juliol els vals de 100 euros als alumnes de primària per comprar material escolar per al curs 2023-2024. Els xecs, dins d'una campanya impulsada per la Generalitat, es rebran a casa en dos vals de 50 euros cadascun, per fer servir alhora o en dues compres diferents, seran vàlids fins al 30 de novembre i es podran gastar als comerços que s'adhereixin a la iniciativa. A Sant Cugat a data de 21 de juny s'hi han sumat cinc comerços. La mesura busca pal·liar l'efecte que té l'alta inflació sobre les famílies. Aquest ajut serà universal per a tots els alumnes de primària (de 1r a 6è) d'escoles públiques i concertades, inclosos els centres d'educació especial.

Com es donen els ajuts?

L'ajut de 100 euros es dona per mitjà d'un sistema de vals per a la compra de material escolar, que es podran bescanviar en els establiments comercials adherits a la campanya. Els vals s'enviaran als domicilis dels infants i també es podran descarregar des de la plataforma valescolar.cat.

Com puc activar els vals?

Quan hagis rebut la carta amb els vals, accedeix al web valescolar.cat i fes els passos següents:
  • Ves a la secció Activa els vals.
  • Introdueix l'identificador de l'alumne/a i el PIN que hi ha als vals.
  • Introdueix el teu número de telèfon mòbil.
  • Introdueix el codi que rebràs al mòbil i, si tot és correcte, ja tindràs els vals activats per utilitzar-los als establiments adherits.


  • Si no he rebut els vals, què he de fer?

    Si no has rebut la carta amb els vals i, per tant, no tens el PIN per activar-los, hauràs d'accedir al web valescolar.cat i fer el procés següent:
  • Ves a la secció Activa els vals.
  • Ves a la secció PIN d'activació i demana'n un de nou.
  • Introdueix l'identificador de l'alumne/a i la seva data de naixement. Si tot és correcte, el sistema et mostrarà el PIN d'activació.
  • Ves a la secció Activa els vals.
  • Introdueix l'identificador de l'alumne/a i el PIN d'activació.
  • Introdueix el teu número de telèfon mòbil.
  • Introdueix el codi que rebràs al mòbil i, si tot és correcte, ja tindràs els vals activats per utilitzar-los als establiments adherits.


  • On puc obtenir l'identificador de l'alumne/a?

    L'identificador de l'alumne/a es pot obtenir a l'escola, al 012 i al web del Departament d'Educació

    Quin material escolar puc comprar amb aquest ajut?

    Es pot comprar material escolar en un sentit ampli, és a dir, elements d'escriptura, papereria, llibres de text, literatura infantil i juvenil, diccionaris, calculadores, motxilles, estoigs i jocs educatius. També es poden adquirir llicències de continguts educatius digitals. No es pot comprar roba, calçat, ni tampoc material electrònic com ordinadors portàtils, tauletes o videojocs.

    En quins comerços podré bescanviar els vals?

    Pots bescanviar els vals en els comerços adherits a la campanya. Per trobar-los, pots consultar la secció Cerca un establiment. Aquesta consulta es podrà filtrar per nom d'establiment i per municipi o consultar un mapa. Els establiments adherits podran obtenir un distintiu per a l'aparador. A Sant Cugat estan adherits, de moment: Pati de Llibres, Papereria Planas, Calipage (Q-Printing), Col·legi Pureza de María i Pack & Mail.

    Es podran utilitzar els vals per comprar per internet?

    No. La campanya vol fomentar el comerç de proximitat i, per això, només es podran utilitzar en establiments comercials físics de Catalunya.

    Com es fan servir els vals?

    Cada alumne disposa de dos vals de 50 euros de descompte que pot bescanviar als establiments adherits a la campanya. Cada val es pot utilitzar una sola vegada. Si l'import de la compra supera els 50 euros amb l'ús d'un val o els 100 euros amb l'ús de dos vals, la persona beneficiària haurà d'abonar la diferència. Si l'import de la compra no supera els 50 euros amb l'ús d'un val o els 100 euros amb l'ús de dos vals, l'establiment no abonarà la diferència. Abans del pagament, la persona usuària ha d'ensenyar a la persona que l'està atenent el val o els vals (en paper o mitjançant un dispositiu mòbil). Els vals són personals i intransferibles, i l'establiment comprovarà que són vàlids mitjançant un web de gestió. La persona usuària ha de pagar l'import de la compra menys la quantitat corresponent al valor del val o dels vals que bescanviï.

    Puc bescanviar els vals en diferents establiments?

    Sí, pots utilitzar els dos vals al mateix establiment o en establiments diferents. No es pot fer servir un mateix val en dos establiments diferents.

    El val, l'he d'ensenyar en paper?

    No necessàriament. Pots ensenyar el val o els vals que vulguis bescanviar en paper o bé mitjançant un dispositiu mòbil.

    Si el meu fill o filla es matricula després del termini ordinari tindrà aquest ajut? Com s'ha de tramitar?

    La primera distribució dels vals es durà a terme durant el mes de juliol de 2023. Hi haurà tres noves distribucions per a l'alumnat que es matriculi fins al 30 de juny de 2023, fins al 15 de setembre de 2023 i fins al 31 d'octubre de 2023. En els primers quinze dies després de les dates indicades, s'habilitaran els vals per al nou alumnat, que es podran obtenir a través del web valescolar.cat o el 012.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.