Sant Cugat serà zona tensa per limitar els preus dels lloguers

Una vegada aprovat pel ministeri, es podran aplicar les mesures de limitació dels lloguers que marca la Llei d'Habitatge


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia

La Generalitat ha iniciat els tràmits per declarar Sant Cugat com a àrea amb el mercat d'habitatge tensat. Això permetrà aplicar mesures de limitació dels preus del lloguer com estableix la nova Llei d'Habitatge. Així, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d'actualització anual d'aquell contracte. A més, quan es tracti d'un gran tenidor, que la llei rebaixa la consideració als cinc habitatges en aquestes zones, el lloguer no podrà ser superior a l'Índex de referència del preu de lloguer. Ara, haurà de ser el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana qui aprovi aquesta declaració, una vegada superat el període d'al·legacions. En total, el Govern ha identificat a Catalunya 140 municipis que compleixen les condicions per ser declarats zones tenses.

La llei afecta tots els propietaris, però a les àrees tenses estableix altres eines per a la contenció i limitació en el preu dels lloguers. De fet, Sant Cugat és un mercat immobiliari especialment complex. És un dels més cars de Catalunya. El 2022, el preu mitjà del lloguer es va situar als 1.240 euros al mes i es van formalitzar gairebé 2.000 contractes per a una població que frega els 96.000 habitants.

Els 140 municipis identificats com a zones tenses

Els 140 municipis identificats com a zones tenses / Foto: Generalitat

Grans tenidors

Caixabank, Cerberus i Blackstone són els grans tenidors privats amb més habitatge a Catalunya. Així ho revela una investigació de la Fundació Civio amb dades extretes d'una petició de transparència a l'Institut Català del Sòl (Incasòl). L'estudi detalla que el primer gran arrendador de Catalunya és la Generalitat, que gestiona un parc públic de 10.731 immobles. En segon lloc hi ha Caixabank, amb 5.064 habitatges; seguida de l'Ajuntament de Barcelona, amb 4.809, Cerberus, amb 2.877; Blackstone, amb 2.590; Cevasa, amb 2.191; el BBVA, 2.083 i la Sareb, amb 2.045.

Segons dades de la Sareb, l'entitat compta a Sant Cugat amb 11 habitatges, dels quals set estan ocupats. També dos solars, 33 actius d'ús terciari i 43 trasters i garatges.

En el conjunt de Catalunya, fins a 321 empreses o entitats són propietàries de més de 50 pisos de lloguer cadascuna, i entre totes acumulen un total de 69.919 habitatges (9,6% del parc de lloguer).

En el rànquing dels 10 primers llocs també hi ha el Banc Sabadell (2.035) i CBRE (1.046). La majoria d'aquests grans tenidors operen a través de diverses societats dependents, segons indica la Fundació Civio.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.