Un gos mossega una dona dins un local 'dog friendly' de Sant Cugat

La ferida ha fet que dugui més de tres setmanes de baixa per uns fets succeïts poc abans de l'entrada en vigor de la llei de benestar animal


Temes relacionats

Entra en vigor la nova llei de benestar animal que afecta les mascotes (29/set/23)

S'ajorna l'obligatorietat de l'assegurança de responsabilitat civil per a gossos (20/set/23)


  • Comparteix:

El gos que va atacar la dona és de la raça Braco de Weimar com aquest / Foto: Miguelrubiofernandez (CreativeCommons)

El gos que va atacar la dona és de la raça Braco de Weimar com aquest / Foto: Miguelrubiofernandez (CreativeCommons)

Prendre un aperitiu en una terrassa del centre de Sant Cugat pot formar part d'un dia normal per a qualsevol santcugatenc. Per a la santcugatenca Mònica Vila, el que hauria estat un dia tranquil va acabar sent tot un malson a causa d'una forta mossegada d'un gos de la raça Braco de Weimar, que la va obligar a visitar el CAP Turó de Can Mates. La ferida ha provocat que Vila porti més de tres setmanes de baixa mèdica i estigui rebent cures periòdiques per poder cicatritzar-la. Tot i això, la ràpida resposta de l'establiment, el qual és 'dog friendly', va fer que la situació no anés a pitjor i que al final tot hagi estat una mala experiència. Aquest incident va succeir en el context de l'entrada en vigor de la llei de benestar animal el 29 de setembre, que havia d'incloure l'obligatorietat d'una assegurança de protecció civil per a totes les races de gossos, i que al final s'ha ajornat.


El fets

Aquests fets van tenir lloc el 17 de setembre, quan Mònica Vila, acompanyada del seu marit i els seus dos gossos petits (de la raça Caniche Toy), es trobaven a punt d'abandonar la terrassa d'un local de Sant Cugat. En el moment que la seva parella va demanar el compte, ella va anar als serveis de l'establiment, que estan a l'interior. En sortir del lavabo va patir l'agressió.

Segons ha explicat Vila, el gos estava lligat a la pota d'una taula d'una família de Madrid, i quan la santcugatenca va passar pel costat, el gos va abraonar-se sobre seu. "No va bordar ni va fer res, directament va saltar contra mi i em va llençar a terra", ha relatat Vila a Cugat Mèdia. L'animal, de raça Braco de Weimar, va començar a mossegar la part superior de la cuixa dreta fent que Vila entrés en pànic i patís un atac d'ansietat.

"Els propietaris del gos estaven en xoc i no entenien per què havia passat", ha recordat. Malgrat això, la santcugatenca dedueix que la causa de l'atac podria haver estat que feia l'olor de les seves gosses, però que això "no justifica que el gos m'ataqués". Després de l'agressió, des del local van trucar a l'ambulància i a la policia per fer l'atestat dels fets. "L'establiment de Sant Cugat es va portar molt bé amb mi", ha explicat agraïda Vila. Cugat Mèdia s'ha posat en contacte amb aquest establiment que permet l'entrada de gossos ('dog friendly'), però no ha volgut fer declaracions.

Imatge de la mossegada que li va fer el gos a la santcugatenca

Imatge de la mossegada que li va fer el gos a la santcugatenca / Foto: cedida


L'afectada, com que la mossegada va ser força greu, ha decidit denunciar l'incident, "no només per dignitat, sinó per la responsabilitat que tenim els amos de com pot respondre el teu gos". La Policia Local va fer un atestat del cas, tot i que la santcugatenca sap que només podrà reclamar alguna cosa a la família de l'animal de companyia a través de l'assegurança. Per sort, la família madrilenya, que es trobava de pas per Sant Cugat, disposa d'assegurança de responsabilitat civil per al seu gos, i les dues companyies ja s'estan posant d'acord en la indemnització.

Els Braco de Wiemar són una raça de gossos de caça que no estan inclosos en la llista de 16 races de 'gossos potencialment perillosos', que des del 2002 els seus propietaris estan obligats a tenir una assegurança de responsabilitat civil. Per tant, aquesta família en tenia una de manera voluntària, tot i que aviat podria ser obligatori tenir-ne per a qualsevol tipus de gos.

En què consisteix la llei de protecció dels drets i el benestar dels animals?

El 29 de setembre va entrar en vigor la llei de protecció dels drets i el benestar dels animals, que inclou una sèrie de nous deures i obligacions per als propietaris d'animals. Aquesta llei incloïa l'obligació que els propietaris de qualsevol tipus de gos hagin de tenir una assegurança de responsabilitat civil, ja que fins ara només l'han de tenir els amos dels gossos que poden ser perillosos, però aquest punt es va ajornar. Aquesta assegurança és una pòlissa que cobreix els danys que els gossos poden provocar a tercers, ja siguin danys materials, a un altre animal o fins i tot a una persona, com és el cas de la Mònica Vila.

La Direcció General de Drets dels Animals, que està dins el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2023, va emetre una circular el 16 de setembre en què explicava que la contractació obligatòria de l'assegurança de responsabilitat civil per als gossos es posposa fins que s'aprovi un reglament que desenvolupi la norma, ja que el govern espanyol actualment està en funcions.

Més de 10.000 gossos a Sant Cugat

El dia que entri en vigor aquest punt de la nova llei, els propietaris passaran a ser tutors legals del seu gos, independentment de quina sigui la raça, el sexe o l'edat de l'animal. El preu de l'assegurança variarà, això sí, segons el tipus de gos que es vulgui assegurar. A Sant Cugat s'estima que hi ha un total de 10.870 gossos registrats, segons consta al registre del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya (CCVC).

A més, amb l'entrada en vigor d'aquesta nova normativa, també serà obligatori, per als que vulguin tenir un gos, fer un curs formatiu per tal de "facilitar una correcta tinença responsable de l'animal", segons s'apunta al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Aquest curs haurà de quedar acreditat, tindrà validesa indefinida i serà totalment gratuït.


Mònica Vila

Passo pel mig de les taules i va ser quan em va atacar i em va fer una mossegada important. De les quatre mossegades que, una d'elles, és la més fotuda perquè és la més profunda



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.