S'obre la immunització dels nadons de fins a sis mesos contra el virus de la bronquiolitis

Els nascuts d'abril a setembre reben l'anticòs al CAP i els que neixin a partir d'ara, a l'hospital abans de l'alta


  • Comparteix:

El VRS és un virus molt contagiós que circula habitualment en els mesos de tardor i hivern / Foto: ACN

El VRS és un virus molt contagiós que circula habitualment en els mesos de tardor i hivern / Foto: ACN

La primera campanya d'immunització que es fa a Catalunya contra el virus respiratori sincicial (VRS), principal causant de la bronquiolitis en infants, ha arrancat aquest dilluns. Les criatures nascudes d'abril a setembre, és a dir, de fins a sis mesos, poden rebre l'anticòs als centres d'atenció primària (CAP) i, en aquest cas, les famílies rebran un SMS en els propers dies. Els nadons que neixin a partir d'ara podran protegir-se del VRS a l'hospital, abans de rebre l'alta.

L'anticòs que s'administra té, segons els estudis, una eficàcia del 80% per evitar hospitalitzacions. El VRS és una de les principals causes d'hospitalització en els infants més petits i genera "molta angoixa" en les famílies, ha destacat el conseller de Salut, Manel Balcells.

El VRS és un virus molt contagiós que circula habitualment en els mesos de tardor i hivern; es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva. Es calcula que nou de cada 10 nadons se'n contagien abans dels dos anys de vida.

Aquest virus causa refredats, però també pot produir bronquiolitis i pneumònies que poden ser especialment greus en els lactants i nadons més petits, prematurs o amb condicions de risc. S'estima que el VRS és el responsable d'un 80% del total de bronquiolitis hospitalàries i d'un 25% de les pneumònies en els menors d'un any.

Per evitar els casos greus, Catalunya comença aquesta setmana la primera campanya de protecció dels nadons amb un anticòs monoclonal, que durarà fins al març. La idea és que a finals de la campanya tots els infants que passin la primera temporada de VRS hagin rebut la dosi. Als que tenen fins a sis mesos, se'ls administrarà l'anticòs al CAP i les famílies rebran un SMS informatiu per demanar cita. Els infants que neixin a partir d'ara podran rebre la protecció al mateix hospital abans de rebre l'alta. També s'imnitzaran els infants amb factors de risc de fins a dos anys.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.