Sant Cugat es rendeix a l'erudició i compromís amb la docència del professor Culla

La ciutat ha homenatjat l'historiador Joan B. Culla, a qui nomenarà fill predilecte


  • Comparteix:

Sant Cugat està disposada a fer honor de 'l'immens i meravellós llegat' de l'historiador Joan B. Culla. En una sala de plens a vessar, amb representants de la vida política i social, la ciutat ha retut homenatge al santcugatenc, recentment jubilat a causa d'una malaltia. De fet, no ha pogut dirigir-se al públic amb les seva veu, però sí amb les seves paraules, que ha llegit la seva dona, Imma Cervià: 'Em sento una mica desbordat per l'honor que em feu, i que potser no m'hauria deixat atorgar sense les circumstàncies excepcionals de la meva salut, que m'han deixat amb la guàrdia baixa', ha dit, alhora que ha expressat el seu 'agraïment més sentit'.

La periodista Mònica Terribas, que ha compartit tants espais mediàtics amb Culla, s'ha emocionat en reconèixer la seva trajectòria: "Siguis o no fill predilecte, que ho ets, ets fill predilecte d'un temps i d'un país que continuarem estimant quan et tiguem a la vora o no". "On vagis guarda'm una cadira a prop teu on puguer seguir l'escena i comentar-la", li ha demanat.

També ha participat de l'homenatge l'historiador i exregidor Xavier Escura, que ha expressat l'admiració per Culla. "Gràcies per la seva erudició, mestre, pel seu amor per la història, pel seu humor", ha dit. Per la seva banda, el rector de la UAB, Javier Lafuente, ha posat en relleu "el compromís de Culla amb la docència" i amb l'alumnat.

L'exconseller Raül Romeva, els exalcaldes Lluís Recoder i Mercè Conesa, regidors de l'actual consistori i desenes de persones han participat en la trobada, que ha servit de preàmbul al nomenament com a fill predilecte, els tràmits del qual ja han començat.



Joan B. Culla i Clarà va néixer a Barcelona el 1952. Des de 1977 ha treballat com a professor d'història a la UAB i els seus alumnes es compten en milers, la majoria d'ells periodistes. Ha escrit una vintena de llibres i gairebé 2.000 articles en premsa. De fet, la relació de Culla amb els mitjans de comunicació és estreta: durant una trentena d'anys ha estat col·laborador com a tertulià, però també de divulgació històrica. Exemple d'això va ser el programa de Televisió de Catalunya 'Segle XX', entre 1991 i 2013.

L'any 2017, passat el referèndum de l'U d'Octubre, va deixar d'escriure al diari 'El País'. Hi col·laborava des de 1984 i, arran que el rotatiu li va rebutjar la publicació d'un article, va decidir trencar-hi la relació "per dignitat".

Culla també va formar part del consell assessor de la Fundació Centre d'Estudis Jordi Pujol i de la junta directiva del Cercle d'Economia.

Una figura reconeguda

L'estima i reconeixement cap a la figura de Joan B. Culla s'ha posat de manifest recentment en diverses ocasions. Aquest setembre mig miler de persones van retre-li homenatge en una trobada al CCCB de Barcelona. Hi van participar autoritats com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els expresidents Artur Mas, Jose Montilla i Jordi Pujol, així com historiadors i periodistes.






Imma Cervià

Em sento una mica desbordat per l'honor que em feu i que, potser, no m'hauria deixat atorgar sense les circumstàncies excepcionals de la meva salut, que m'han agafat amb la guàrdia baixa. Espero que accepteu el meu agraïment sincer.

Mònica Terribas

Siguis o no fill predilecte, que ho ets, ets fill predilecte d'un temps i d'un país que continuarem estimant quan et tiguem a la vora o no. On vagis guarda'm una cadira a prop teu on puguer seguir l'escena i comentar-la.

Cristina Paraira

La seva brillant interpretació de la realitat política queda a la seva obra historiogràfica. Sant Cugat, la teva ciutat, no podia deixar d'homenatjar-te, Joan.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.