Mossos prepara un pla d'acció contra l'onada de robatoris a l'interior de vehicles a Sant Cugat

Aquest tipus de delictes han crescut un 70% durant els primers nou mesos de l'any respecte al mateix període del 2022


Temes relacionats

Onada de robatoris amb força a l'interior de vehicles a Sant Cugat (18/set/23)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: EMD de Valldoreix

Imatge d'arxiu / Foto: EMD de Valldoreix

Sant Cugat registra una onada de robatoris amb força a l'interior de vehicles. Durant els primers nou mesos de l'any, al municipi s'han denunciat 410 robatoris d'aquest tipus, un 70% més que el mateix període del 2022. Són dades que preocupen als Mossos d'Esquadra, tot i que ja porten 10 detencions vinculades a aquest tipus de delicte. 'No són suficients', ha valorat el cap de la comissaria dels Mossos de Sant Cugat, Manel Rodríguez, qui ha avançat que el cos està preparant un 'pla d'acció' inèdit a la ciutat, però que serà 'contundent'.

Segons ha concretat Rodríguez a Cugat Mèdia, l'operatiu es posarà en marxa d'aquí a una setmana o 10 dies i s'allargarà fins després de les vacances de Nadal. També comptarà amb la col·laboració de la Policia Local.

D'aquesta manera, el cos vol donar resposta a l'increment d'aquest tipus de delicte a la ciutat. I és que és de gener a setembre del 2022, a la ciutat es van denunciar 241 robatoris amb força a l'interior de vehicles. En el mateix període d'aquest any, la xifra s'eleva fins als 410.

Dades dels delictes contra el patrimoni (Font: Mossos d'Esquadra)

Dades dels delictes contra el patrimoni (Font: Mossos d'Esquadra) / Foto: Cugat Mèdia


I és que és un delicte de fàcil execució, costosa detenció i poca pena, ha concretat Rodríguez, qui assegura que ara tenen la informació necessària per poder aturar aquesta onada que s'ha estès a diferents zones i ha ampliat l'horari.

/ Foto: Foto: Cugat Mèdia


Robatoris a domicilis

L'altre focus per als Mossos a Sant Cugat són els robatoris amb força a domicilis. De la mateixa manera que amb els robatoris amb força a l'interior de vehicles, el cos també va registrar al primer trimestre un increment d'aquest tipus de delictes, especialment a la zona de Mira-sol. Llavors, també es va activar un operatiu policial amb drons i l'helicòpter per revertir la situació.

Amb tot, els robatoris amb força a domicilis s'han incrementat un 8'6%, segons les dades de Mossos de gener a setembre respecte al mateix període del 2022. En total, s'han registrat 203 denúncies, enfront de les 187 de l'any anterior. Per barris, el nucli és el que centra una especial atenció ara mateix pels agents, tot i que la resta de territoris, per les seves característiques, també estan en el punt de mira policial.

Dades de robatoris per barris (Font: Mossos d'Esquadra)

Dades de robatoris per barris (Font: Mossos d'Esquadra) / Foto: Cugat Mèdia


Tot i aquest increment, Sant Cugat està lluny dels pitjors anys en aquest tipus de delictes, quan a la ciutat es registraven prop de 700 robatoris a domicilis a l'any. De la mateixa manera, també s'han incrementat les detencions en aquest àmbit. De les 12 dels primers nou mesos del 2022 a les 18 del mateix període d'aquest any.

"Són els dos delictes on invertirem més hores", ha assegurat el cap de la comissaria de Sant Cugat respecte als robatoris amb força a domicilis i a l'interior de vehicles davant unes xifres de delinqüència que en termes globals del municipi valora com a "positives".

La criminalitat a Sant Cugat creix, segons els Mossos

El conjunt de delictes al municipi s'incrementen. En concret, un 4,9%, passant dels 3.878 fets delictius de gener a setembre del 2022 a 4.065 el 2023. La gran majoria són delictes contra el patrimoni, mentre que els delictes contra les persones -que també augmenten un 4,9%- continuen sent residuals en referència al conjunt, un fet que des de la comissaria valoren molt. El cap dels Mossos a Sant Cugat atribueix aquest increment global, precisament, a l'augment dels robatoris amb força a l'interior de vehicles i a les estafes.

En total, durant els primers nou mesos de l'any s'han efectuat 201 detencions al municipi. Amb això; així com els operatius específics vinculats als robatoris amb força a vehicles i domicilis i el desallotjament de la casa ocupada del carrer de Plana de l'Hospital; des de Mossos esperen contenir les xifres i reduir la delinqüència.

Delictes contra el patrimoni

De gener a setembre del 2023 s'han registrat el municipi 3.584 delictes contra el patrimoni, un 7,2% més que al mateix període de l'any anterior. Són 242 denúncies més.

Els furts són el principal delicte a la ciutat per volum. Rodríguez recorda que una part important per fer-hi front és la prevenció i la conscienciació ciutadana. És a dir, no deixar les pertinences desateses. Per contra, el cos es mostra satisfet dels resultats per evitar robatoris amb violència i/o intimidació, que han caigut un 21,6% i que afectaven especialment joves.

Delictes contra les persones

Tot i que els delictes contra les persones s'han incrementat un 4,9%, continuen sent minoritaris al municipi. Amb tot, s'han registrat 319 denúncies per delictes contra les persones durant els primers nou mesos. Els més nombrosos són les lesions (de 98 al 2022 a 104 el 2023) i les amenaces (de 69 a 73).





Manel Rodríguez

Són unes molt bones dades. Malgrat aquest increment del 4% de delictes contra les persones, són bones dades i farem el possible perquè no tornin a incrementar-se.

Manel Rodríguez

Estem preparant un pla específic per a robatoris en interior de vehicle. Hem de fer una prevenció més activa i més contundent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.