El Govern preveu declarar l'estat de 'preemergència' per sequera a l'àrea de Barcelona i Girona la setmana que ve

L'executiu intensificarà mesures de la fase d'excepcionalitat a l'espera d'aprovar l'emergència a finals de desembre


  • Comparteix:

El pantà de Gavarresa (Olost, Lluçanès), sense aigua / Foto: Laura Busquets (ACN)

El pantà de Gavarresa (Olost, Lluçanès), sense aigua / Foto: Laura Busquets (ACN)

El Govern preveu declarar la propera setmana l'estat de 'preemergència' per sequera al sistema Ter-Llobregat. Així ho han anunciat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el director de l'ACA, Samuel Reyes, en la roda de premsa posterior a la Reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera. Reyes ha advertit que s'entra en un escenari 'molt complicat' després d'una tardor molt seca i ha avisat que la situació de sequera és 'molt crítica'. Per això, ha explicat, es plantegen un estadi entre l'excepcionalitat i l'emergència que permeti intensificar algunes mesures o restriccions durant el proper mes o mes i mig.

Seria, ha dit, un estadi "preparatori" per a la "màxima conscienciació" i per aplicar mesures de transició cap a les restriccions més intenses, que són les que s'aplicarien en fase d'emergència. La previsió és que s'entri en aquesta fase més crítica a finals de desembre.

De fet, la setmana passada, el volum d'aigua al conjunt dels embassaments de les conques internes va caure per sota dels nivells més baixos fins ara, que dataven de fa 34 anys. Les dades més recents de l'ACA, actualitzades aquest dimarts, situen la xifra en el 18,85%, uns nivells ja sense precedents.

Què comportarà la situació d'emergència?

Davant un escenari d'emergència es produeixen restriccions a tots els usos, inclosos els urbans. S'apliquen diverses mesures, però les que afecten directament la ciutadania són les mesures d'estalvi.

  • Supressió del reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).
  • Reducció del 25% dels consums d'aigua dels usuaris industrials.
  • Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i supressió total del reg).
  • Prohibició de l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats).
  • Prohibició total de l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d'aigua dolça.
  • Prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics.
  • Les administracions locals, a través dels seus plans d'emergència poden establir limitacions/prohibicions addicionals a l'ús de l'aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics.
  • Els usuaris no domèstics aplicaran les mesures previstes en els plans d'estalvi.


  • Situació a Sant Cugat

    El municipi està actualment en situació d'excepcionalitat. Això implica que té un topall de 240 litres per habitant i dia, ja que compta amb 10 litres més per tipologia i volum de consums industrials que especifica el Pla Especial de Sequera (PES). En cas d'aplicar-se la fase d'emergència, amb un consum màxim de 200 litres per habitant i dia, l'ampliació de la dotació d'aigua seria de sis litres amb un topall de consum de 206.


    Aigües de Barcelona es prepara per reduir la pressió a l'àrea metropolitana

    Aigües de Barcelona preveu que en els pròxims dies més municipis entrin en fase 1 d'emergència per sequera a l'àrea metropolitana de Barcelona. Per preparar aquest nou escenari, la companyia fa dos mesos que fa proves de reducció de la pressió a la xarxa. La reducció de pressió, quan es comenci a aplicar, serà inicialment en horari nocturn per intentar que l'afectació als usuaris sigui mínima.




    Samuel Reyes

    Hem avaluat que el proper dimarts aprovem la 'preemergència' amb unes restriccions que no impactin tant en l'economia i per reduir els consums en els àmbits urbans.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.