El Fons Social Sant Cugat-Valldoreix presta més de 4 milions d'euros a persones sense recursos en 25 anys

Des del 1998 han ajudat 1.300 persones fent 3.074 préstecs d'una mitjana de 1.335 euros i un percentatge de morositat inferior del 5%


  • Comparteix:

Ramon Escamilla i Andreu Travé, voluntaris del Fons Social Sant Cugat - Valldoreix, a l'estudi 2 de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Ramon Escamilla i Andreu Travé, voluntaris del Fons Social Sant Cugat - Valldoreix, a l'estudi 2 de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El Fons Social Sant Cugat-Valldoreix (FSSV), el programa de préstecs sense interessos per a persones amb necessitats econòmiques concretes de la Fundació Acció Solidària Contra l'Atur (ASCA), arriba als 4,2 milions d'euros concedits en els seus 25 anys d'història. L'entitat sense ànim de lucre, amb una desena de socis actualment, ha ajudat des de la seva creació, el 1998, un total de 1.300 persones fent 3.074 préstecs d'una mitjana de 1.335 euros i un percentatge de morositat inferior del 5%. Dos dels seus voluntaris, Ramon Escamilla i Andreu Travé, han participat aquesta setmana al programa 'Entitats' de Cugat Mèdia.

ESCOLTA-HO

El Fons Social Sant Cugat - Valldoreix dona microcrèdits sense interessos a persones que tenen necessitats concretes i molt diverses, amb la premisa que els diners siguin retornats. En aquests 25 anys s'ha ajudat persones que han tingut peticions molt diferents, des de pagar un bitllet d'avió per poder anar al país d'origen, fins a pagar matrícules universitàries i, fins i tot, cobrir despeses mèdiques relacionades, per exemple, amb la salut bucodental. "Aquests 25 anys, per a nosaltres, ha estat l'èxit de la responsabilitat i solidaritat de les persones que han rebut l'ajuda" explica Ramon Escamilla.

"L'entitat evoluciona perquè les necessitats segueixen existint", explica de la seva banda, Andreu Travé. "Ens anem trobant amb tota una sèrie de persones que tenen feina, que treballen, però no tenen capacitat d'estalviar per a quan tenen una despesa puntual important", afegeix. I és que l'entitat no limita el nombre de vegades que una persona pot sol·licitar l'ajuda. De fet, prefereix més d'una sol·licitud que una de sola i de gran quantitat. Els requisits: estar censat a Sant Cugat, tenir feina i capacitat de retorn. "Les persones que han sol·licitat diners en aquests 25 anys són persones honrades que fan mans i mànigues per tornar el préstec", defensen els voluntaris.

La mitjana anual de persones ajudades és d'unes 130-140 persones, tot i que des de la pandèmia per la Covid-19 aquesta xifra s'ha reduït un 50%. "Com que la gent disposava de menys diners, no venia tanta gent a demanar-nos perquè pensaven, què haig de demanar, si no puc justificar que els puc tornar", explica Escamilla. D'aquesta manera, el 2020 va haver-hi una davallada d'un 50% de beneficiaris assolint només 60 operacions. Una dada que encara ara al 2023 s'estan recuperant. És per això que un dels principals objectius de l'entitat de cara al futur és donar-se a conèixer molt més entre la ciutadania.

L'entitat, impulsada per la valldoreixenca Maria Antònia Gili, compta actualment amb 13 socis voluntaris i al llarg d'aquests anys n'ha comptat amb 17 més que ja estan retirats. Les persones interessades en formar-hi part o en demanar una ajuda es poden adreçar a la Casa de Cultura, els dimarts de 18h a 20h.

Per celebrar el 25è aniversari, el Fons Social Sant Cugat-Valldoreix organitza aquest divendres 1 de desembre un acte d'homenatge als voluntaris. Serà una celebració que es farà a la Casa de Cultura a les 19h.




Ramon Escamilla

El que donem són microcrèdits. Preferim, en tot cas, que si tenen una necessitat recorrent, que demanin més d'un préstec. De tal manera el préstec promig que estem donant en aquests 25 anys és de 1.335 euros. Aquests 25 anys, per a nosaltres, ha estat l'èxit de la responsabilitat i solidaritat de les persones que han rebut l'ajuda.

Ramon Escamilla

Com que la gent disposava de menys diners, no venia tanta gent a demanar-nos perquè pensaven, què haig de demanar, si no puc justificar que els puc tornar. De tal manera que al 2020 va haver-hi una davallada d'un 50% de beneficiaris.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.