Sant Cugat provarà la reducció de la pressió de l'aigua de les aixetes en horari nocturn

És la principal novetat que aplicaran l'Ajuntament i Sorea en el marc de l'estat de preemergència per la sequera


  • Comparteix:

La pressió de les aixetes de les zones més poblades es reduirà / Foto: Cugat Mèdia

La pressió de les aixetes de les zones més poblades es reduirà / Foto: Cugat Mèdia

L'Ajuntament i Sorea anuncien que aviat iniciaran una fase de proves per reduir la pressió de l'aigua de la xarxa a les zones més poblades de la ciutat, i en horari nocturn. És una de les mesures que s'aplicaran a la ciutat per reduir el consum d'aigua i complir amb les restriccions per la situació de sequera, que en fase de preemergència limiten el consum a 210 litres per habitant i dia. L'Ajuntament calcula que des de l'inici de la fase d'excepcionalitat el març passat, el municipi ha reduït un 10,3% el consum d'aigua.

En el cas de Sant Cugat, prop del 70% del consum és d'ús domèstic. És per això que en breu es posarà en marxa aquesta prova pilot que s'adaptarà al reglament de l'AMB, que també està estudiant en quins municipis aplica una reducció de la pressió de l'aigua.

La tinenta d'alcaldia de Gestió Urbana, Cristina Paraira, ha explicat a Cugat Mèdia que la prova de Sant Cugat es farà a través de les quatre vàlvules -una d'elles nova- amb què compta la ciutat, ubicades als dipòsits de la Rabassada i del cementiri, i a la zona de Can Trabal. La reducció de la pressió, que es farà en horari nocturn, afectarà les zones més poblades, mentre que la Floresta, les Planes i Can Cortés quedaran fora de la prova per la seva orografia.

L'objectiu es poder reduir el consum per sota els 210 litres per habitant i dia. Fins ara, el municipi ha complert amb les restriccions vigents i els topalls, un fet que Paraira ha atribuït a "l'esforç" de tota la ciutat.

A més, ha avançat la tinenta d'alcaldia, també s'està treballant a nivell tècnic com monitorar els consums per poder portar un control en cas de sobrepassar els topalls establerts. La mateixa normativa preveu sancions en cas d'incompliment de les restriccions, un aspecte que s'està treballant juntament amb l'ACA i en previsió de l'entrada en la fase d'emergència.

Pel que fa a la resta del consum local, el 5,9% és d'ús municipal i el 25,3%, industrial i comercial. Dins aquest últim, hi ha els 61 grans consumidors, empreses que consumeixen més de 5.000 m3/any i que suposen el 12% de la despesa total d'aigua del municipi.

Mesures en el consum d'ús municipal

Per reduir el consum municipal, des de l'entrada en vigor de l'excepcionalitat s'han aplicat diverses mesures, també en compliment de les restriccions aprovades pel Govern i de la mateixa normativa municipal.

  • Eliminació del reg de parcs i jardins
  • Manteniment de la supervivència de l'arbrat viari utilitzant aigua freàtica i aigua provinent de les purgues de la xarxa de distribució
  • Canvi gespes per prats en alguns parcs i jardins
  • Utilització d'aigua freàtica i aigua provinent de les purgues de la xarxa de distribució per la neteja de carrers i zones de contenidors quan existeix un risc sanitari o de seguretat viària
  • Reducció el reg de la gespa artificial dels camps esportius de gestió municipal (estalvi del 40,8%)
  • Reducció del temps de detecció de fuites i reparació d'incidències amb Sorea.


  • Mesures dels grans consumidors

    Els grans consumidors d'aigua també han aconseguit reduir el consum, un 26,68%. Aquests estan obligats per l'ordenança d'estalvi d'aigua a tenir un pla propi on estableixin diverses mesures d'estalvi (com la reutilització d'aigua, la limitació del reg o la reparació de fuites). Aquests grans consumidors han reduït el consum d'aigua passant dels 992.045 m3 (consum total gener-setembre 2022) als 727.359 m3 (consum total gener-setembre 2023). S'han estalviat, per tant, 264.686 m3 d'aigua.

    Consum d'aigua a Sant Cugat

    Totes aquestes mesures han permès a Sant Cugat passar dels 242,7 litres per habitant i dia de mitjana del març al novembre del 2022 als 217,6 de mitjana en el mateix període d'aquest any. És un 10,3% menys.

    Segons les darreres dades del Portal de Sequera de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), a l'octubre la dotació d'aigua ha Sant Cugat ha estat 231 litres per habitant i dia, per sota del topall establert per al municipi en fase d'excepcionalitat, que era de 240. Ara, amb l'entrada en vigor de la fase de preemergència, el topall se situa als 210 litres per habitant i dia.

    Una ciutat que es prepara per al futur més immediat

    Amb la situació de sequera actual, la ciutat també treballa amb altres mesures més a mig termini. És el cas del reaprofitament d'aigües regenerades per al reg o les empreses, així com l'aprofitament de les aigües freàtiques. La ciutat ja aprofita part de l'aigua dels pous que hi ha al municipi, però l'Ajuntament està estudiant si es poden incorporar de nous i quin seria el cost d'aquesta inversió.

    AQUÍ POTS CONSULTAR ALGUNS CONSELLS PER ESTALVIAR AIGUA


    Cristina Paraira

    A Sant Cugat, sobretot al nucli que és on més consum hi ha, es farà la baixada de la pressió a través de les quatre vàlvules que té el municipi.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.