Al gener es tancaran les dutxes de les instal·lacions esportives i gimnasos amb piscina o reg de gespa

La Generalitat preveu que Sant Cugat i la resta del sistema Ter-Llobregat entri en fase d'emergència al gener, i aplicarà més restriccions


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'unes dutxes d'un pavelló esportiu / Foto: ACN

Imatge d'arxiu d'unes dutxes d'un pavelló esportiu / Foto: ACN

El Govern de la Generalitat preveu ara que el sistema Ter-Llobregat entri en la fase d'emergència al gener, i no aquest mes de desembre com es preveia inicialment. Així ho ha confirmat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, que ha explicat aquest dimarts que quan això passi, a banda del que ja recull el Pla Especial de Sequera, també s'activaran noves mesures. En concret, es reduiran cabals ambientals en els rius Llobregat, Ter i Muga, s'ajornarà la posada en marxa de noves granges i hotels i es prohibirà l'ús de dutxes en vestidors d'instal·lacions esportives i gimnasos que omplin piscines i facin servir el reg de gespa, sigui artificial o natural. El que sí que es permetrà és el reg de l'arbrat municipal per evitar que aquest mori, així com el manteniment de piscines d'ús públic o esportiu i camps de futbol.

L'entrada en la fase d'emergència la marquen les reserves dels embassaments. Quan aquestes baixin fins al 16% es declararà la nova fase, que afectarà les tres unitats del sistema Ter-Llobregat. "Si la pluja no canvia i les reduccions de consum es mantenen allargarem fins al gener", ha dit Mascort, que ha recordat que la previsió inicial era entrar en l'emergència ja aquest mes de desembre. Tot i que és difícil precisar quan s'arribarà al 16% de les reserves, el conseller ha descartat que passi just a inicis de gener. "Les previsions són durant el gener", ha dit.

Dutxes no, reg de l'arbrat sí

Més enllà de les restriccions ja estipulades pel Pla de Sequera en la fase d'emergència, el Govern ha anunciat mesures complementàries. Una d'elles té a veure amb les instal·lacions esportives. Durant l'emergència es contempla permetre el reg per a esports federats i l'ompliment de piscines d'ús públic i esportiu, sempre que es garanteixi reducció de consum a través del tancament de les dutxes dels vestuaris. La idea, ha indicat Mascort, és prohibir o restringir l'ús de dutxes a equipaments esportius i gimnasos amb piscina o reg de gespa un cop s'entri en la nova fase, tant en instal·lacions privades com públiques, ja que és l'espai on més aigua es gasta. "Ara és una recomanació, al gener serà una obligació", ha assegurat.

Serà, per tant, un mecanisme compensatori a canvi d’utilitzar l’aigua en el reg de gespa i manteniment de piscines, però no serà una mesura generalitzada, com havia donat a entendre el conseller en roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu.

I és que segons Mascort, en declaracions a la Cadena Ser, assegura que tancar les dutxes de tots els centres esportius exigiria modificar el Pla Especial de Sequera aprovat el 2020. Segons ha dit, això requeriria almenys un any de tràmits.

Mascort ha insistit, però, que l'ACA multarà els clubs gasten massa aigua, igual que sanciona les empreses i els ajuntaments pel mateix motiu.

D'altra banda, un canvi respecte al que preveu el Pla de Sequera té a veure amb el reg de l'arbrat. En fase d'emergència, ha dit Mascort, només es podria regar arbres monumentals. Això, però, ho flexibilitzaran i es permetrà també el reg de l'arbrat públic per evitar l'estrès hídric i que aquest caigui o mori, ja que es vol preservar també el seu ús com a refugis climàtics de cara a l'estiu.

Moratòria a noves granges, hotels i indústria

Una altra mesura explicada aquest dimarts és que un cop s'entri en aquesta fase no es podran posar en marxa noves activitats ramaderes, industrials o turístiques que fan un ús intensiu d'aigua, com ara granges, hotels o càmpings.

Serà una moratòria, ja que no podran iniciar-se aquestes activitats -ni tampoc ampliar-ne d'existents- durant tot el temps que duri la fase d'emergència, però sí un cop se'n surti. Això sí, mentrestant, es podrà continuar avançant en els tràmits necessaris per preparar l'inici de l'activitat.

Reducció de cabdals

Una altra mesura proposada pel Govern és reduir els cabals ambientals en els rius Muga, Ter i Llobregat, amb l'objectiu de disposar més aigua als embassaments de les conques internes, que actualment estan 17,7% de la seva capacitat.

En aquests tres rius es proposen uns nous cabals mínims en tres trams: en el Llobregat a Sant Joan Despí es proposa un nou cabal de 250 litres per segon, en el Ter des del Pasteral fins a la seva desembocadura seria de 600 litres per segon i la Muga, des de Pont de Molins fins al mar, es fixaria un cabal de 40 litres per segon.

A banda d'aquestes modificacions, i amb l'objectiu de mantenir l'equilibri mediambiental del riu, hi haurà moments puntuals on es deixarà anar més aigua, maniobra coneguda com hidropuntes, que es farien dos cops per setmana i durant sis hores en cada maniobra. En el cas del Llobregat s'alliberarien 500 litres per segon; en el cas del Ter 3.000 litres per segon i a la Muga 300 litres per segon.


David Mascort

Es podran regar els camps de futbol pels partits, però no pels entrenaments, però hem demanat que es tanquin les dutxes



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.