Mor Josep Monells, fundador de l'església protestant de Valldoreix

La cerimònia de comiat és aquest dissabte a les 10 h a l'església protestant de Valldoreix


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de Josep Monells / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu de Josep Monells / Foto: Cugat Mèdia

El fundador de l'església protestant de Valldoreix Josep Monells ha mort aquest dijous als 89 anys. Monells va ser el primer pastor protestant del municipi i va contribuir en la creació de congregacions arreu del país, entre les quals, a Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, Viladecans, Gavà i Barcelona. Pare de set fills i veí de Valldoreix des de fa 50 anys, Monells és autor de dos llibres, un d'autobiogràfic, 'Jacob contra l'Àngel', i el darrer, 'La Bíblia en veu de dones'. La vetlla és aquest divendres al tanatori de Sant Cugat d'11 a 20 h, i la cerimònia de comiat serà aquest dissabte a les 10 h a l'església protestant de Valldoreix.

Recentment, Josep Monells va repassar la seva trajectòria de 70 anys com a pastor evangèlic en aquesta entrevista a Cugat Mèdia.

Ha sigut pioner en dos aspectes molt rellevants, com l'ús del català en tots els consells protestants i en tots els cultes. Tal com recorda a Cugat Mèdia un dels seus fills, Marc Monells, "la connotació política l'hem tingut més els fills que no pas ell, per a ell l'ús del català era un tema de normalitat i internacionalitat. Creia en la diversitat lingüística, i ho va mantenir fins a l'últim dia, ja que amb les infermeres i els metges va parlar sempre en català, encara que fos una conversa en dos idiomes".

Un altre aspecte pel qual serà recordat Josep Monells, és per la seva tasca per acostar el món protestant i el catòlic, històricament enfrontats. "Ha tingut molts aliats en el món catòlic i ha sigut un dels capdavanters d'un acostament i entesa", recorda el seu fill Marc, i que per aquest motiu el 2022 el Consell Evangèlic de Catalunya el va reconèixer amb el guardó Memorial Àlex Seglers. De fet, va ser pioner en la celebració de casaments mixtos entre persones catòliques, protestants i atees.




Marc Monells

Ell ha sigut un pioner en la fundació d'esglésies, però sobretot en l'ús del català integralment en els consells protestants. Ell de seguida ho fa veure clar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.