'No estem col·lapsats, però si arriba algú amb símptomes lleus de grip potser li toca esperar sis hores'

El doctor Manel Cervantes, santcugatenc i cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, valora la situació de grip actual


  • Comparteix:

Una infermera passa per una sala d'espera d'un centre sanitari català / Foto: ACN

Una infermera passa per una sala d'espera d'un centre sanitari català / Foto: ACN

L'actual onada de grip no està col·lapsant els centres sanitaris de Sant Cugat ni els de la resta de Catalunya. Ho assegura a Cugat Mèdia el doctor Manel Cervantes, santcugatenc i cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, que admet, però, que la sensació que pot tenir un ciutadà quan va a unes urgències és aquesta. També afirma que ara mateix l'epidèmia de grip no és la pitjor dels últims anys, sinó que s'assembla a les de 2018 i 2019, just abans que la Covid apartés la grip com a virus principal. De fet, el doctor Cervantes explica que la sensació que aquesta onada de grip és pitjor que altres es pot deure al fet que la quasi desaparició de la grip els últims quatre anys ha fet que alguna gent hagi perdut la immunitat natural.

"L'únic que sabem fins ara és que el virus circula molt, però com el 2016, el 2015... de moment no és una gran circulació, no és el màxim de la dècada, tot i que ho pot arribar a ser. Però jo tinc la impressió que s'està comportant com una època d'hivern habitual d'epidèmia de grip, i prou", ha afirmat el doctor.

Manel Cervantes, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, en una imatge d'arxiu

Manel Cervantes, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, en una imatge d'arxiu / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)


La grip té tres característiques, explica: una que es transmet molt i sempre en la mateixa època, al voltant de Nadal "perquè fem més trobades i fa més fred i humitat, les condicions idònies perquè circulin aquests virus". A més, afegeix que durant aquestes dates també hi ha sanitaris de vacances, i d'altres de baixa per la mateixa grip. Malgrat tot, el doctor Cervantes nega el col·lapse, perquè "col·lapse" va ser la primavera del 2020, gràcies al sobreesforç de tot el sistema sanitari. Però recorda que si anem a urgències i tarden molt a atendre'ns és perquè es fa un triatge previ per valorar la gravetat: "podem tenir gent que s'ha d'esperar sis hores perquè l'atenguin amb només febre i mocs, però el que ve i diu que s'ofega o té dolor al pit, serà atès al minut".

El conseller corrobora les paraules del doctor Cervantes

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha admès que hi ha hagut esperes llargues en alguns centres, sobretot per a les persones amb símptomes lleus, però la situació està "estabilitzada" als hospitals. No obstant, creu que la fi de les vacances dels sanitaris i de les reunions familiars on es poden transmetre molts virus, farà que no s'arribin a col·lapsar els equipaments sanitaris. Per això, no creu que s'arribin als 400 casos per cada 100.000 habitants com es va arribar abans de la pandèmia, i ara ronden els 150 casos.

També ha dit que per aquest dimarts s'esperen unes 10.000 visites a les urgències dels hospitals i centres d'atenció primària de Catalunya a causa del pic de l'epidèmia de virus respiratoris com la grip, la covid i el rinovirus. En una entrevista a TV3, Balcells ha recordat que el "sostre" de visites a urgències en altres ocasions ha estat d'11.000 diàries, i ha assegurat que Catalunya no té cap centre "col·lapsat", com sí que tenen altres autonomies. També ha explicat que l'obligació de la mascareta als centres sanitaris no es preveu ampliar de moment a altres espais, però l'ha recomanat per a les persones amb símptomes o vulnerables en espais com el transport públic.

Balcells ha explicat que les urgències als hospitals han crescut els últims dies un 23% i als centres d'atenció primària un 30%. On més pressió assistencial hi ha és on no hi ha CUAP a la vora, com passa a Terrassa, on ja s'està tramitant un centre d'aquest tipus. Així, assegura que el 60% dels que van a l'hospital aquests dies per virus respiratoris són de grau lleu i podrien ser atesos a la Primària.




Manel Cervantes

Aquests dies tenim sanitaris de baixa, gent de vacances i les urgències molt plenes, però si fem bé el triatge per gravetat, podem tenir gent que s'ha d'esperar 6 hores perquè l'atenguin, però només té febre i mocs, però el que ve i diu que s'ofega o té dolor al pit, serà atès al minut. Col·lapsat no està.

Manel Cervantes

Els dos virus que estan circulant ara són els mateixos que els últims 10 anys, un és el H1N1 (grip A), que va crear molta alarma el 2009, i l'H3N2 i és el mateix que va circular el 2018 i 2019.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.