Torna l'obligació de mascareta als centres sanitaris durant 15 dies

La decisió s'ha pres després de l'augment d'infeccions respiratòries agudes de les darreres setmanes


  • Comparteix:

Les mascaretes tornen a ser obligatòries als centres mèdics / Foto: ACN (Mar Martí)

Les mascaretes tornen a ser obligatòries als centres mèdics / Foto: ACN (Mar Martí)

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dimarts l'obligatorietat de dur mascareta als centres i serveis sanitaris durant 15 dies naturals. La normativa afecta els ciutadans de més de sis anys i fa referència a Centres d'Atenció Primària, intermediària i de salut mental i també als hospitals. La mesura s'estén a les persones treballadores, els visitants i els pacients, amb l'excepció de les persones ingressades quan romanguin en la seva habitació. L'escrit que ha signat el conseller de Salut, Manel Balcells, indica que la decisió s'ha pres després que 'en les darreres setmanes, les dades epidemiològiques hagin evidenciat un important increment d'infeccions respiratòries agudes'.

El text apunta que els centres sanitaris "són àmbits d'especial vulnerabilitat en els quals s'ha demostrat la necessitat de reforçar l'ús de la mascareta en determinats contextos i situacions".

Així, assenyala les persones simptomàtiques que estiguin en espais compartits, els professionals que atenen a casos simptomàtics, les persones que treballen en unitats de cures intensives o de pacients vulnerables. També indica la necessitat de fer ús d’aquests elements de protecció als espais d’urgències hospitalàries i centres d'atenció primària, incloses les sales d'espera.

"Les infeccions respiratòries agudes tenen un impacte en la salut de les persones, especialment en termes de morbimortalitat en la població més vulnerable", recorda la resolució que avisa "que en períodes de màxima incidència poden, a més, comprometre la capacitat de resposta del sistema sanitari davant l'atenció de demanda assistencial".

AIXÒ ÉS EL QUE HAS DE SABER DE L'OBLIGACIÓ DE LA MASCARETA



QUANT DE TEMPS ESTARÀ VIGENT L'OBLIGACIÓ

Des d'aquest dimarts és obligatori l'ús de la mascareta a centres sanitaris. L'obligació estarà vingent durant 15 dies naturals. La mascareta s'ha de col·locar que cobreixi la paret nasal i fins a la barbeta.

QUI AFECTA?

La normativa afecta els ciutadans de més de sis anys, tant persones treballadores, com visitants i pacients. Això sí, els pacients ingressats poden treure's la mascareta quan estiguin en la seva habitació.

EN QUINS ESPAIS S'HA DE FER SERVIR?

La mesura afecta Centres d'Atenció Primària, intermediària i de salut mental i també als hospitals. Queden fora altres espais sanitaris com farmàcies i residències, on igualment es recomana el seu ús.

QUINES SITUACIONS ESTAN EXEMPTES DE L'OBLIGACIÓ?

Queden eximides d'aquesta obligació les persones que presentin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que pugui veure's agreujada per l'ús de la mascareta o que, per la seva situació de discapacitat o dependència, no disposin d'autonomia per treure's la mascareta o bé presentin alteracions de conducta que facin inviable la seva utilització. Tampoc caldrà complir-la en el cas que l'ús de la mascareta resulti incompatible amb la naturalesa pròpia de les activitats, d'acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries.

QUÈ PASSA SI S'INCOMPLEIX?

L'incompliment d'aquesta obligació serà sancionat en els termes previstos en el títol V de la Llei 18/2009, de 22 d'octubre, de salut pública.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.