L'hospital de Rubí-Sant Cugat: 20 anys d'una història capicua

El 2004 Marina Geli proposa un hospital lleuger, i després dues dècades parlant d'un hospital comarcal, el 2024 es recupera l'hospital 'petit'


  • Comparteix:

La història de l'hospital que ha de donar servei a Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal ha acabat al mateix lloc un va començar fa 20 anys. El 2004 la consellera de Sanitat del tripartit, Marina Geli, va fer la primera proposta en forma d'hospital lleuger, però després aquest projecte es va transformar en un hospital comarcal de referència. Aquest projecte es va mantenir així, encara que dormint en un calaix, fins que el govern actual el va recuperar per tornar enrere: l'hospital lleuger, o hospital de dia. I durant aquest temps, Sant Cugat i Rubí s'han anat disputant la ubicació de l'hospital, amb l'Hospital General com a alternativa constant, i al final la ciutat veïna ha sigut l'escollida, tal com s'havia fixat el 2006.


Octubre 2004: La conselleria de Salut decidirà abans que acabi el 2005 si construeix un hospital lleuger a Sant Cugat o si es destina part de l'Hospital General de Catalunya a aquest servei.

Novembre 2004: Rubí i Castellbisbal fan pinya amb Sant Cugat per demanar un hospital públic.

Juliol 2005: La Generalitat anuncia el projecte per construir el tercer CAP de Sant Cugat -el de Can Mates-, la reforma del CAP del carrer La Mina i la construcció d'un nou hospital de referència a la zona de Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal, que tindrà entre 80 i 120 llits i es construirà durant el període 2006-2009, i no hospital lleuger, o hospital de dia, com es va plantejar inicialment.

Novembre 2005: La Generalitat té sobre la taula quatre propostes de terrenys per ubicar l'hospital: dues a Rubí, una a Sant Cugat (prop de l'Hospital General) i una altra a Castellbisbal. La conselleria diu que abans de final d'any dirà on s'ubicarà.

Març 2006: La conselleria anuncia que es construirà a Rubí, en uns terrenys de 27.000 metres quadrats entre Ca n'Oriol i Can Sant Joan.

Octubre 2006: La conselleria explica que l'hospital de referència tindrà 190 llits, vuit quiròfans, 39 boxs d'urgències i quinze monitors per a diàlisi.

Octubre 2007: S'anuncia que les obres per construir l'hospital començaran el 2009.

Abril 2008: La tinenta d'alcalde de Serveis a la Ciutadania, Carmela Fortuny, diu que, davant els retards de la construcció a Rubí, proposarà que l'hospital es pugui fer a Sant Cugat. Per primer cop proposa la reconversió de l'Hospital General de Catalunya en un hospital públic-concertat que pugui fer les funcions d'hospital de proximitat per a Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal. La Generalitat, però, descarta la idea de seguida i manté que es farà a Rubí, per sense fixar un calendari.

Novembre 2008: Els pressupostos del 2009 no inclouen cap partida per a l'hospital de referència.

Gener 2009: L'alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, anuncia que la Generalitat li ha dit que les obres començaran a principis de 2010 i que podria entrar en funcionament a finals de 2011.

Juliol 2009: Se signa el protocol de col·laboració per materialitzar l'hospital de referència. S'anuncia que costarà 35 milions d'euros, que els pagarà Mutua de Terrassa, que les obres començaran el 2010 i que està previst que entri en servei el 2013.

Gener 2010: La consellera Marina Geli anuncia que l'hospital de referència durà el nom de Vicente Ferrer.

Maig 2010: Es posa la 'primera pedra' virtual de l'hospital públic Vicente Ferrer. S'anuncia que entrarà en funcionament el 2013 i es començarà a edificar a Rubí el primer trimestre del 2011, gairebé dos anys més tard de la previsió inicial. L'obra i l'equipament de l'hospital compta amb una inversió total de 45 milions d'euros que finançarà i gestionarà Mútua Terrassa.

Gener 2011: Davant les retallades en Sanitat, el conseller de Salut, Boi Ruiz, anuncia que no es construiran nous hospitals a Catalunya, entre els quals el Vicente Ferrer. Davant d'això, l'alcaldessa, Mercè Conesa, torna a proposar la col·laboració público-privada amb l'Hospital General de Catalunya (HGC) com a alternativa a l'hospital que no arriba. La Generalitat hi dona suport, i l'alcaldessa de Rubí s'hi oposa.

Abril 2011: La Generalitat talla les disputes entre Rubí i Sant Cugat i confirma que l'hospital de referència es farà a Rubí, i que les obres començaran el 2013.

Gener 2012: El conseller de Salut, Boi Ruiz, anuncia que l'Hospital Vicente Ferrer queda ajornat 'sine die'.

Octubre 2016: El conseller de Salut, Toni Comín, recupera la idea que l'Hospital General sigui l'hospital de referència, però proposa comprar-lo per 50 milions per desprivatitzar-lo.

Febrer 2019: L'alcaldessa Carmela Fortuny diu que l'hospital es farà a Sant Cugat i que té el compromís de la Generalitat.

Maig 2023: En un acte de campanya electoral, el conseller de Salut, Manel Balcells, anuncia que l'hospital que es faria entre Rubí i Sant Cugat no seria un hospital comarcal sinó un equipament hospitalari d'alta resolució.

Gener 2024: S'anuncia la construcció a partir del 2027 un hospital públic de dia -hospital lleuger- per a Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal. S'anomenarà Centre d'Alta Resolució Vicente Ferrer que la Generalitat construirà en un terreny d'uns 20.000 metres quadrats al carrer de Sòcrates de Rubí, a tocar del terme municipal de Sant Cugat. Aquest nou centre oferirà serveis com cirurgia major ambulatòria, cirurgia menor, hospitalització de dia, atenció urgent, proves complementàries, hemodiàlisi i diagnòstic per a la imatge.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.