Les famílies d'alumnes reben amb fredor la regulació de l'ús del mòbil als centres

Consideren que la mesura d'Educació "confirma el que ja s'està fent" i reclamen que el Departament no "delegui" la responsabilitat als centres


  • Comparteix:

Una alumna amb un mòbil a l'aula / Foto: Pexels (Creative Commons CC-B 2.0)

Una alumna amb un mòbil a l'aula / Foto: Pexels (Creative Commons CC-B 2.0)

Les famílies d'alumnes reclamen mesures més contundents per regular l'ús del mòbil a les aules i asseguren que el document que ha aprovat aquest dimarts el Govern 'només confirma el que ja s'està fent'. Reclamen al departament d'Educació que no delegui als centres la responsabilitat de prohibir els mòbils a secundària i que treballi per donar resposta a un problema que no es resol només amb les mesures aprovades per reduir 'al mínim' la presència d'aquests dispositius a les escoles i instituts.

De fet, la presidenta de la Coordinadora d'Afes, Carme Roca, considera que les indicacions anunciades pel Govern són "una incongruència". "No es pot prohibir l'ús d'un dispositiu i després repartir ordinadors portàtils en els quals els alumnes es poden descarregar les aplicacions del mòbil. És posar tanques al camp". Roca aposta per educar els alumnes en un ús responsable del mòbil. "És millor educar-los i que sàpiguen quins perills pot comportar". Pel que fa a la decisió d'Educació, la presidenta de la Coordinadora d'Afes hi veu un patró. "No esperava que fessin una altra cosa. Fan servir el decret d'autonomia de centres per treure's la responsabilitat i traslladar-la als centres directament".

La plataforma Reconnecta Sant Cugat, que va néixer el novembre precisament per posar sobre la taula la necessitat que els infants de 12 anys tinguin mòbil, valora la mesura del Govern perquè "fa evident l'existència del problema", però lamenta que cedeixi a cada centre la decisió de com regular l'ús del mòbil a secundària. Considera que la mesura és un "contrasentit". "Si el que volem és que els adolescents no tinguin mòbil fins als 16 anys, no poden pretendre que a l'institut el puguin utilitzar", apunta Hèctor Verdú, portaveu de la plataforma.

Per això, des de la plataforma reclamen al departament que els instituts siguin "espais lliures de mòbils". "Està demostrat que els adolescents se les empesquen per poder-lo utilitzar", diu Verdú, i per això reclama no només la prohibició del seu ús, sinó també de la seva presència als centres. Tot i que reconeix que el mòbil pot ser "útil", assegura que els riscos són molt més elevats que els avantatges.

El contrapunt de la FAPEL

La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL), amb el santcugatenc Josep Manuel Prats al capdavant, ha fet un comunicat aquest dimarts en què valora que "per fi el departament reconeix el paper cabdal de les famílies pel que fa al bon ús dels mòbils". També aplaudeix la prohibició general dels dispositius a l'escola i celebra que es valori l'autonomia dels centres en la presa de decisions, tot i que "ens agradaria que aquesta autonomia es tingués en compte en altres aspectes com l'organització escolar".




Hèctor Verdú

El que sí que es pot fer és crear espais on no s'assumeixi que es pot tenir mòbil. Els instituts haurien de ser espais lliures de mòbils.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.