El català es fa fort entre el jovent de Sant Cugat als centres educatius, però flaqueja en l'oci

La majoria de joves parlen català a casa i amb els amics


  • Comparteix:

Un moment de la presentació dels resultats de l'enquesta sobre l'ús del català entre el jovent de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Un moment de la presentació dels resultats de l'enquesta sobre l'ús del català entre el jovent de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El català està més que assentat entre el jovent de Sant Cugat. El Consell de Joves 12-17 ha realitzat una enquesta entre 844 persones nascudes entre 2006 i 2011 per avaluar l'estat de salut de la llengua en aquest segment de la població. Dels enquestats, el 57% diu sentir-se 'còmode' a l'hora de parlar la llengua, mentre que un 17% se sent relaxat. Només un 27% no se sent còmode emprant el català, una llengua que es fa especialment forta als centres educatius, però que no té prou presència en el consum cultural del jovent.

CONSULTA AQUÍ ELS RESULTATS DE L'ENQUESTA

La presentació de l'enquesta ha tingut lloc aquest dilluns a la sala de plens de l'ajuntament, amb presència de membres del consell de joves i de la regidora de Cicle de Vida, Esther Madrona, i de la de Política Lingüística, Núria Fernàndez. "Ens preocupa l'ús social del català en els joves", ha dit Fernández, tot assenyalant que dels més de 800 enquestats, el 60% assegura que mai no escolta música en català i el 51% mai no consumeix productes audiovisuals en aquesta llengua. "Veieu el català com una llengua acadèmica i cal fer-la arribar a l'oci", ha apuntat.

Dels joves enquestats, el 52% té el català com a llengua materna; el 39%, el castellà; i la resta, alguna altra llengua. Gairebé tots els participants del qüestionari usen la llengua a l'escola o a l'institut i més de la meitat parlen en català a casa i amb els amics. En canvi, a les activitats extraescolars, l'ús de la llengua cau per sota de la meitat d'enquestats, igual que en els comerços o en els grups de Whatsapp.

L'enquesta també pregunta en quina llengua pensen els joves de Sant Cugat. Hi ha un empat: un 42% pensa en català i un 42%, en castellà; la resta, en alguna altra llengua. Preguntats sobre l'acceptació social d'emprar el català, el 81% assegura que mai no ha rebut crítiques per usar aquesta llengua.

La regidora de Política Lingüística, una cartera nascuda en aquest mandat, ha avançat que aviat es constituirà la taula de català, amb agents i entitats de la ciutat per abordar la situació del català. Ha advertit, això sí, que aquest espai participatiu compta amb pocs col·lectius de joves, cosa que confia a revertir abans que es posi en marxa.


Núria Fernàndez

Ens preocupa l'ús social, a causa de la falta de música, audiovisual i xarxes socials. Hem de fer molta feina.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.