Recuperar l'especialista en psicooncologia, objectiu d'Oncolliga Sant Cugat

L'entitat atén malalts de càncer i els seus familiars els dimarts a la tarda al Xalet Negre


  • Comparteix:

Montserrat Claramunt (esquerra) i Maria Cinta Borrell, voluntàries d'Oncolliga Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Montserrat Claramunt (esquerra) i Maria Cinta Borrell, voluntàries d'Oncolliga Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Recuperar la figura de la psicooncòloga és l'objectiu de futur que es marca Oncolliga a Sant Cugat. Aquesta especialitat, que donava resposta a les necessitats dels malalts de càncer i les seves famílies, es va perdre a la delegació local de l'entitat fa quatre anys, amb l'arribada de la pandèmia de la Covid-19, i l'associació està en procés de recaptar fons per tornar a disposar d'aquest professional. Oncolliga celebra enguany el seu 15è aniversari a la ciutat i el 21è des de la seva creació a Terrassa. Dues de les seves voluntàries, Montserrat Claramunt i Maria Cinta Borrell, han visitat aquesta setmana el programa 'Entitats' de Cugat Mèdia.

ESCOLTA-HO


L'entitat

Oncolliga és una entitat sense ànim de lucre que ofereix atenció psicosocial a persones amb càncer i als seus familiars, durant tot el procés de la malaltia, amb l'objectiu de millorar el benestar i la qualitat de vida. Alhora també organitza activitats de sensibilització, divulgació i prevenció. Va ser constituïda el desembre de 2003 a Terrassa i du a terme la seva activitat a les comarques de Barcelona, també a Sant Cugat des del 2009 on presta servei al Xalet Negre cada dimarts, de 17 h a 20 h.

Lluitar contra el càncer

"Tots tenim por i diuen que gràcies a la por anem vivint. Però el càncer és una cosa més amb la que acostumar-nos a viure" explica Maria Cinta Borrell durant l'espai radiofònic, on afegeix que entitats com Oncolliga "t'ajuda a entendre què és aquesta malaltia i que pots, fins i tot, lluitar contra ella", defensa. I és que Oncolliga és, per exemple, l'única entitat que té professionals que ajuden a les persones operades de càncer de laringe a tornar a parlar, dins les limitacions pròpies dels efectes de la malaltia, expliquen les voluntàries vinculades a l'entitat des de fa anys després que familiars seus patissin càncer. "Ser voluntari d'Oncolliga t'aporta molt més que les hores que hi pots dedicar", explica Borrell, que afegeix que ara estan immerses en fer moltes activitats per recaptar fons per recuperar una de les figures clau en el procés de càncer que és la de la psicooncòloga. L'objectiu és que els santcugatencs no hagin de desplaçar-se fins a Terrassa, com passa des de fa quatre anys.

Tot i que durant molts anys parlar de càncer ha estat un tabú, des d'Oncolliga consideren que s'han superat moltes barreres al respecte. En aquest sentit, la mateixa entitat té un programa a escoles i instituts per informar sobre la malaltia a estudiants d'entre 14 i 16 anys amb l'objectiu de trencar amb l'estigma emocional.

RECUPERA ALTRES PROGRAMES DE L'ESPAI ENTITATS DE CUGAT MÈDIA


Maria Cinta Borrell

Tots tenim por. Diuen que gràcies a la por anem vivint, però el càncer és una cosa més amb la que acostumar-nos a viure. Entitats com Oncolliga t'ajuda a entendre què és aquesta malaltia i que pots, fins i tot, lluitar contra ella.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.