Clam per l'absolució de les encausades de 8Mil Motius en el primer dia de judici

Les set acusades s'enfronten a una petició de 3 anys de presó cadascuna i 26.000 euros pel tall de vies de FGC


  • Comparteix:

Moment de la sortida als jutjats de les set santcugatenques encausades / Foto: Marc Asensio (Cugat Mèdia)

Moment de la sortida als jutjats de les set santcugatenques encausades / Foto: Marc Asensio (Cugat Mèdia)

Les set encausades pel tall de vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) del 8-M del 2018 s'enfronten des d'aquest dilluns al judici. No ho fan soles. Una seixantena de persones s'ha concentrat aquest dilluns davant els jutjats de Terrassa en suport a les joves de 8Mil Motius, contra les quals la Fiscalia demana tres anys de presó i 26.000 euros per un delicte de desordres públics agreujats. Davant la jutgessa, però, han declarat per defensar la seva absolució en un procediment que consideren 'polític' i 'de repressió' contra el moviment feminista.

Fa sis anys que les acusades esperen aquest judici, que es va ajornar per un error entre jutjats. Ara, el cas torna als jutjats de Terrassa, on aquest dilluns han declarat dues de les encausades en nom de tot el col·lectiu.

"Seguim convençudes de la nostra lluita i enfrontem aquest judici sabent que és un judici polític", ha afirmat abans d'entrar a la sala una d'elles, Elena Ramis, qui ha recordat que les seuen davant de la jutgessa per haver denunciat les agressions masclistes que es donen al transport públic durant una jornada de vaga multitudinària.

Els fets jutjats

Els fets jutjats es remunten al 2018, durant la vaga feminista del 8-M, quan un piquet va tallar les vies del tren dels FGC a l'estació de Sant Cugat.

Per aquests fets, estan encausades set santcugatenques, que reclamen la seva absolució. "Per nosaltres l'única sentència justa és l'absolució", ha insistit Ramis.



Concentració de suport

La seva petició ha comptat amb el suport de més d'una seixantena de persones. Parlaments, proclames i actuacions han servit per reclamar també l'absolució de les encausades, que consideren el procés un exemple més de repressió.





"No esteu soles", "visca la lluita feminista" i "tenim 8.000 motius per seguir lluitant" són alguns dels lemes que han acompanyat la protesta davant les portes dels jutjats, on també s'han vist abraçades i nervis. Familiars i amics; així com altres col·lectius, s'han mantingut concentrats fins a la sortida de les joves de 8Mil Motius.



Judici

La Fiscalia demana tres anys de presó per a cadascuna i 26.000 euros, que és la quantia que FGC determina que va suposar el tall de les vies. És l'única acusació, ja que la companyia ferroviària es va retirar del procediment.

Per contra, les defenses mantenen que es tracta d'un exercici del dret de protesta. "No només és un judici que va tard, és un judici que no hauria de ser", ha afirmat l'advocada Laia Serra, qui ha recordat que ja en la fase d'instrucció es va demanar el seu arxivament i que ara reclamen l'absolució.

A més, ha concretat Serra, totes les encausades són activistes feministes que gràcies a la seva protesta van aconseguir una auditoria a FGC i la implantació d'un protocol específic contra les violències masclistes.

Ja dins la sala, les defenses han interposat tres qüestions prèvies. D'una banda, han demanat la nul·litat de l'informe de FGC sobre el cost de la protesta, que finalment només serà una prova documental; així com de les imatges aportades per la companyia perquè han estat editades. A més, consideren que la Fiscalia va presentar el seu escrit d'acusació fora de termini.

Tot i que la petició no ha estat acceptada, en cas de condemna es pot considerar un atenuant per dilacions indegudes, fet que rebaixa la pena.

El judici continua aquest dimarts, quan està previst que declarin agents dels Mossos d'Esquadra i dimecres amb diversos testimonis citats per les parts. Les sessions s'allargaran fins dijous, amb les conclusions finals.




Elena Ramis

Durant aquests sis anys, han estat moltes emocions. Estem convençudes de la nostra lluita i enfrontem aquest judici sabent que és un judici polític.

Laia Serra

El que tenim avui és dret a la protesta. És el que venim a reivindicar. El context és la vaga feminista del 2018.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.