L'Ajuntament se suma el Dia Mundial del medi Ambient amb una tertúlia sobre responsabilitat social corporativa a RSC


  • Comparteix:

Una tertúlia a Ràdio Sant Cugat sobre la responsabilitat social corporativa de les empreses ha servit, aquest divendres, per donar el tret de sortida als actes organitzats per l'Ajuntament amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, que es commemora aquest diumenge. El tinent d'alcalde de Medi Ambient, empresaris i sindicats han fet una crida a la responsabilitat de tots per avançar dia a dia en aquest paper social i de sostenibilitat que han de jugar les empreses per contribuir a millorar el nostre entorn i la nostra societat.

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de Medi Ambient, l'àrea de Medi Ambient del consistori ha volgut posar atenció, enguany, en el paper que han de jugar les empreses per tal de construir, entre tots, un entorn més sostenible.

En una tertúlia que ha ofert Ràdio Sant Cugat, experts, empresaris i sindicats han debatut sobre aquesta responsabilitat social corporativa de les empreses, un concepte encara molt incipient però que poc a poc va fent-se un lloc entre els empresaris i els treballadors. Lluny de preocupar-se només pel benefici econòmic, aquesta idea el que persegueix és treballar també a favor de l'entorn social i medi ambiental de les empreses. Així ho ha explicat José Antonio Lavado, psicòleg i soci director de la Consultoria Bidea, que ha afegit però que encara no hi ha prou informació ni facilitats per part de l'administració.

José Antonio Lavado

De moment hi ha poques ajudes de cara a poder incorporar aquestes polítiques i aquestes estratpègies en el món de l'empresa. Comencen a haver-hi algunes apostes però encara no s'han desenvolupat accions de suport.


Tot i això, alguns empresaris, treballadors i sindicats treballen per explicar que aquestes estratègies de responsabilitat social i medi ambiental han de ser vistes no com una despesa sinó com un actiu més i una aposta de futur. Xavier Blanca, membre del sindicat UGT.

Xavier Blanca

El medi ambient no ha de ser un cost, igual que avui en dia cap empresa posarà la qualitat com un cost sinó com una inversió que comportarà per a l'empresa ser més competitiva en el seu mercat.


En aquesta tasca però, també hi té un paper fonamental l'administració, facilitant ajudes o bonificacions fiscals a aquelles empreses que adoptin aquest tipus de polítiques, però també apostant per aquestes companyies a l'hora de comprar productes o contractar serveis. Així ho ha apuntat el tinent d'alcalde de Medi Ambient, Eduard Pomar.

Eduard Pomar

L'administració ha d'afavorir que les empreses tinguin aquests criteris, per exemple incorporant en els plecs de condicions de les adjudicacions clàusules que afavoreixin aquestes empreses.


De fet, tot i ser un concepte encara incipient, ja hi ha algunes empreses que comencen a aplicar aquestes polítiques, com per exemple les multinacional Delphi o Sharp de la nostra ciutat, i que compten ja amb el certificat ISO que ho acredita. Es tracta d'anar implementat mesures com la recollida selectiva o el reciclatge dins la pròpia companyia, però també de tenir en compte aquests mateixos criteris a l'hora de contractar serveis o comprar productes. Uns requisits que, segons Nacho Gonzalvo, responsable de temes mediambientals de Delphi a Sant Cugat, es comencen a demanar ja des de l'administració amb la nova ISO 14.001

Nacho Gonzalvo

La nova ISO 14.001 que va sortir a finals de l'octubre passat, incorpora que tu portis un control però també que ho facis amb les empreses proveïdores de material.


Per acabar de consolidar aquesta pràctica però, també és necessària la informació i la sensibilització, tant dins de les empreses com al conjunt de la societat. Des de CC.OO, José Manuel Jurado ha reclamat que es posin les mesures per implicar tots els sectors de les empreses en aquesta política però també perquè hi hagi una col·laboració conjunta amb les empreses de l'entorn en temes com en transport.

José Manuel Jurado

Estem davant d'una manca de democratització de les empreses. A més, les empreses també han d'obrir la participació a l'entorn per fer polítiques conjuntes com línies de transport col·lectiu.


Els actes amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient es completen amb una gimcana infantil per l'entorn de Torre Negra, amb l'objectiu de donar a conèixer aquest sector als més petits de la ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.