El Congrés ha d'aprovar avui la llei pel retorn a Catalunya dels 'papers de Salamanca'


  • Comparteix:

La Comissió de la Dignitat assistirà com a públic al debat parlamentari

La Comissió de la Dignitat assistirà com a públic al debat parlamentari

El Congrés dels Diputats ha d'aprovar avui, amb tota probabilitat, el projecte de Llei que estableix el retorn a Catalunya, de part dels 'Papers de Salamanca'. La sessió comptarà amb la presència d'una delegació de 26 membres de la Comissió de la Dignitat. El portaveu d'aquest col·lectiu, Antoni Strubell, s'ha mostrat esperançat que la llei es tiri finalment endavant i que els 'papers' tornin en uns mesos a l'Arxiu Nacional de Catalunya, situat a la nostra ciutat.

El ple del Congrés aprovarà avui, amb tota probabilitat, el projecte de Llei que estableix el retorn a Catalunya de part dels documents que integren l'Arxiu de Salamanca i que van ser incautats durant la Guerra Civil. El text que es debatrà al Ple és el projecte de Llei original aprovat pel Consell de Ministres del passat 15 d'abril i incorpora una esmena del grup socialista que acota els papers que podran ser retornats.

En aquest sentit, s'estableix que només es podrà recuperar la documentació que en el moment de ser confiscada era de persones o entitats amb domicili, delegació o secció a Catalunya i s'evita que es traspassin a la Generalitat documents de persones d'altres comunitats autònomes que, durant la Guerra Civil van acabar a Catalunya, on van ser confiscats.

La jornada d'avui comptarà amb la presència d'una delegació de 26 membres de la Comissió de la Dignitat, entre ells el seu portaveu, Antoni Strubell, que ha explicat que tot i l'entusiasme que crea aquesta decisió tan esperada, cal fugir de qualsevol 'triomfalisme'. Strubell considera que es tracta simplement d'un moment de 'normalització democràtica'.

Antoni Strubell

Fugiria de qualsevol triomfalisme perquè estem simplement en un moment de normalització democràtica. Aquests documents haurien d'haver tornat fa molts anys i això hauria de fer vergonya a algú.


El portaveu de la Comissió de la Dignitat ha afegit també que si els 'papers' tornen aviat serà gràcies a l'enorme esforç que han fet nombroses persones de Sant Cugat i d'arreu de Catalunya, i ha manifestat la seva esperança que els documents arribin aquí a principis el 2006, per ser dipositats a l'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a la nostra ciutat.

Antoni Strubell

Els papers de la Generalitat i tots els arxius tornaran a principis de l'any 2006.


Recordem que després de l'aprovació al Congrés, el següent pas serà la tramitació parlamentària del projecte al Senat. Un text que preveu, a més, la creació d'un Centre Documental de la Memòria Històrica, amb seu a Salamanca, en el qual s'integrarà l'actual Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.