Mor Frederic Roda, fundador de l'Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Unipau


  • Comparteix:

Frederic Roda, fundador de la Universitat Internacional de la Pau, ha mort aquest dimecres a l'edat de 83 anys. Fortament vinculat amb la nostra ciutat, Roda s'ha caracteritzat per la seva lluita a favor de la pau a través d'iniciatives com la Unipau o l'Institut Víctor Seix de Polemologia. També destaca la seva vinculació amb el món del teatre, que el van portar a ser director general de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona o sotsdirector de l'Institut del Teatre. L'enterrament tindrà lloc aquest dijous a Bellaterra, a les quatre de la tarda.

Nascut el 1924, Frederic Roda s'ha caracteritzat per la seva lluita a favor de la pau, constituint-se com un referent per aquelles persones que han treballat amb aquest mateix objectiu a Catalunya.

Així ho ha destacat el president de 'Justícia i Pau' i de la 'Universitat Internacional de la Pau', el santcugatenc Arcadi Oliveras, que ha recordat que Roda va ser un dels introductors del primer moviment per la pau a Catalunya, Pax Christi.

Arcadi Oliveras

Va ser, juntament amb gent com Víctor Seix, Montserrat Salvat o Joan Botam, una de les persones que va portar a Catalunya al 1954 el primer moviment per la pau que es va establir aquí, Pax Christi


Després de Pax Christi, Roda va fundar l'Institut Víctor Seix de Polemologia al 1967 amb l'objectiu de motivar iniciatives per a la recerca sobre la pau, a través de diverses actuacions, entre elles la concessió del Memorial Joan XXIII per la Pau a persones o institucions destacades pel seu compromís en accions a favor de la pau.

Al 1984, aquesta mateixa institució va impulsar la creació de la Universitat Internacional de la Pau, amb seu a la nostra ciutat, un projecte que va ser liderat pel mateix Roda, Arcadi Oliveras i el premi Noble de la Pau, Adolfo Pérez Esquivel.

Oliveras ha remarcat que, tot i que Frederic Roda era una persona molt humil que no volia ni sentir a parlar de reconeixements o homenatges, ara ha arribat el moment de tenir un record especial per la seva persona i donar a conèixer extensament la seva tasca.

Arcadi Oliveras

Si alguna vegada s'havia insinuat alguna cosa relacionada amb un homenatge o un premi, automàticament ho havia rebutjat i gairebé s'enfadava, era molt humil, però ara si ha arribat el moment de tenir un record important per tot el que ha fet


El president de la Unipau també ha recordat a Roda com una persona solidària, amiga dels seus amics i polifacètica, amant de les arts escèniques.

Precisament, Frederic Roda s'ha destacat també per la seva vinculació amb el món del teatre, on va ser membre del Foment de l'Espectacle Selecte Associació, FESTA, va ocupar el càrrec de director general de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona -una tasca que combinava amb la feina d'actor i de director-, i durant el període de 1970 a 1980 va ser sotsdirector de l'Institut del Teatre de Barcelona.

A més, també va ser crític teatral de publicacions com Catalunya Express, Destino o La Vanguàrdia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.