L'IES Pla i Farreres vol millorar el menjar de l'escola amb el projecte 'Tasta'm'


  • Comparteix:

L'IES Pla i Farreres ha posat en marxa un nou sistema de cuina que permet millorar la qualitat del menjar de l'escola. La iniciativa sorgeix de la Fundació Catalana de l'Esplai, que utilitza un sistema de cuina al buit, una tècnica comú en els restaurants d'alta gastronomia. El sistema redueix al mínim la manipulació dels aliments i garanteix la seva conservació.

Atendre correctament les necessitats nutritives dels infants i crear un bons hàbits alimentaris i dietèticament equilibrats són alguns dels principals objectius del projecte 'Tasta'm' que ha engegat la Fundació Catalana de l'Esplai i que ja s'aplica a tres centres educatius de Catalunya, entre ells l'IES Joaquima Pla i Farreres de la nostra ciutat.

La gerent del projecte 'Tasta'm', Maria Roca, ha explicat a Cugat.cat que amb aquesta iniciativa es dóna resposta a la diversitat alimentària dels alumnes de les escoles.

Maria Roca

Ens trobàvem que per raons de salut o culturals no podíem donar resposta a la diversitat d'alimentació a les escoles.


Els menús estan basats en la dieta mediterrània, amb variants per complir amb les dietes dels celíacs, les persones que no mengen porc o els que per raons religioses necessiten que el menjar estigui certificat per a musulmans i per a jueus. En aquests casos s'elaboren en racions individuals.

La cuina central està ubicada a l'edifici que la fundació té al Prat del Llobregat. En aquest espai, un equip de 10 persones dipositen els aliments en safates de plàstic, les condimenten, les segellen al buit i cuinen en un forn de vapor entre 80 i 110 graus.

D'aquesta manera, les escoles només necessiten una nevera per guardar les safates, un forn per escalfar el menjar i un rentaplats. Roca ha destacat que el personal de cuina es redueix al mínim i s'evita preparar els menjars amb molta antelació.

Maria Roca

Amb Tasta'm no es necessita una cuina gran. Molts centres tenen una escola amb pocs recursos.


La baixa temperatura i l'absència d'aire permeten que els aliments conservin les seves propietats durant el procés de cocció. Quan el plat està llest, s'introdueix la safata en una nevera que, en una hora i mitja, baixa la temperatura a tres graus. Aquest procés de pasteurització permet consumir l'aliment durant 21 dies sense necessitat d'afegir conservants.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.