Entitats i particulars celebren el retorn dels primers 'papers de Salamanca' de particulars


Temes relacionats

El ministeri de Cultura espanyol paralitza el retorn dels últims 'papers de Salamanca' (14/des/11)


  • Comparteix:

Els 'papers de Salamanca' de particulars han començat a retornar aquest dilluns al migdia a mans dels seus propietaris, en un acte que ha tingut lloc a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), presidit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Gairebé una quinzena de persones i entitats s'han congratulat de la recuperació dels documents que els van requisar durant la dictadura franquista. D'aquesta manera, es retornen aproximadament el 75% dels lligalls que es conserven de particulars a l'arxiu salmantí.

Descendents de Francesc Cambó, Josep Pàmies i Antoni Rovira i Virgili han assistit a l'acte d'entrega dels documents un cop l'ANC ha fet els treballs necessaris d'anàlisi i catalogació. Pel que fa als partits polítics, han estat presents a l'acte membres d'ERC i d'ICV, i també entitats com Foment del Treball, el Col·legi d'Advocats de Lleida, la Federació d'Estudiants de Catalunya, entre altres.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha posat de manifest la pluralitat de la història de Catalunya.

Ferran Mascarell

Els pobles tenen una memòria plural. Això s'ha vist aquí, des del punt de vista de les persones i de les associacions que representen la societat.



El secretari general d'UGT, Josep Maria Àlvarez, ha parlat en representació de totes les persones i entitats que aquest dilluns han recuperat part dels documents que la dictadura franquista va requisar en finalitzar la Guerra Civil. Àlvarez ha destacat la rellevància del moment històric però ha afirmat que encara queda camí per recuperar la memòria històrica.

Josep Maria Àlvarez

Continuem amb gent enterrada a les voreres sense identificar. Encara no tenim una memòria completa, hem d'avançar encara més.





L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha assistit a l'acte d'entrega i ha agraït la feina a les entitats que han treballat per aquest retorn.

Mercè Conesa

Sempre hem estat defensant aquest retorn que no s'entén que s'hagi allargat tant.




L'acte també ha servit per reclamar una vegada més el retorn complet de la documentació que encara es troba a l'Arxiu de Salamanca.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.