Sant Cugat s'acomiada de Formiguera amb una cerimònia íntima i propera


Temes relacionats

El comiat fotogràfic de Pere Formiguera (11/mai/13)

Mor el fotògraf Pere Formiguera ( 9/mai/13)

Conesa: 'Formiguera deixa un buit en la renovació del llenguatge fotogràfic' ( 9/mai/13)

Mascarell: 'Formiguera va exportar al món la singularitat del país' ( 9/mai/13)

El món cultural santcugatenc plora la mort de Pere Formiguera ( 9/mai/13)


  • Comparteix:

Sant Cugat ha dit adéu aquest dissabte a l'artista Pere Formiguera amb una cerimònia multitudinària al tanatori de Collserola. Familiars, amics i personalitats polítiques, del món de l'art i de la cultura han recordat la figura de Formiguera com a fotògraf, escriptor, historiador i col·leccionista, però també com un home ple d'energia i sempre predisposat a compartir la seva passió per l'art. Pere Formiguera ha mort aquest dijous als 61anys a causa d'una malaltia.

Prop de 200 persones s'han aplegat aquest dissabte al migdia per dir adéu a Pere Formiguera en una cerimònia íntima i propera. Familiars, amics i coneguts han recordat les seves experiències amb l'artista, que va ensenyar fotografia als joves i els va transmetre la passió per aquest art. Un dels seus deixebles, Carles Tortosa, ha destacat el caràcter pedagògic i el crític cultural Daniel Giralt-Miracle ha descrit la seva fotografia com l'empremta del pas dels anys.

Carles Tortosa / Daniel Giralt-Miracle

M'ha ajudat a tenir autonomia i pensament crític. Ha estat un punt de referència. / Feia una fotografia sobre el pas dels anys, la vida humana, i l'existència vital.


Pere Formiguera va néixer a Barcelona el 1952 i va exposar per primera vegada quan tenia 22 anys. Va iniciar-se en la fotografia amb Joan Fontcuberta, que ha assistit a la cerimònia, i va fundar el ja desaparegut Grup Alabern. Formiguera, que vivia a Sant Cugat, va formar el col·lectiu Taula 13 amb altres artistes del municipi i va rebre el Premi Extraordinari de Sant Cugat el 2010. El funeral ha comptat amb la presència de l'alcaldessa, Mercè Conesa, que ha destacat la implicació de Formiguera amb la ciutat.

Mercè Conesa

Era un artista de referència internacional però estava molt implicat amb la ciutat. Lamento molt aquesta pèrdua i encoratjo el seu entorn perquè recuperi la seva obra.


Molts santcugatencs han assistit a la cerimònia per acomiadar l'artista. L'eurodiputat Raül Romeva, el director del Teatre-Auditori, Pep Tugues, i el director dels Museus de Sant Cugat, Lluís Campins, han lloat la figura de Formiguera com a fotògraf reconegut internacionalment, però també molt vinculat amb Sant Cugat.

Santcugatencs

Duia un projecte de fotografies d'infants. Ha estat una gran pèrdua tant per nosaltres com pels petits. / Les seves fotografies eren vida, el trobarem a faltar. / Tenia una visió plàstica molt irònica i molt dolça.


Formiguera havia exposat a diversos museus d'arreu del món, com ara el Museum of Modern Art (MoMA) novaiorquès. Recentment havia publicat 'HOP', una novel·la que mostra la vida d'un advocat de prestigi que perd la seva família i lluita per retrobar-se a si mateix.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.