El programa 'Més a prop' ajuda a detectar necessitats de 131 persones grans


  • Comparteix:

Els responsables del projecte, a l'ajuntament

Els responsables del projecte, a l'ajuntament

El programa 'Més a prop', impulsat per la Diputació amb l'Ajuntament, ha atès 131 persones al 2012 a través d'enquestes a domicili que permeten detectar les necessitats dels majors de 80 anys que no són usuaris dels serveis socials. La iniciativa, que analitza la situació social i sanitària dels usuaris per prevenir possibles incidències, conclou que un 13% pateix risc de desnutrició i que un 90% són dones.

El programa 'Més a prop' va néixer fa uns anys amb l'objectiu de reforçar l'atenció a les persones majors de 80 anys que no són usuàries dels serveis socials. La Diputació és la responsable del projecte, que s'aplica als municipis de la demarcació en col·laboració amb els ajuntaments. Entre el 2009 i el 2012, els dos anys en què Sant Cugat ha participat en el programa, s'han dut a terme 619 atencions.

A Sant Cugat viuen 2.758 persones majors de 80 anys. Durant el 2012, els treballadors socials i infermers de la Diputació han visitat 131 persones per analitzar el seu estat de salut i la seva situació nutricional, entre d'altres aspectes. El procés consisteix a acudir al domicili i avaluar l'estat de l'habitatge i la seva situació social a través d'un qüestionari. Si els tècnics consideren adient un seguiment regular, informen del cas als serveis socials dels consistoris. En aquest sentit, la tinenta d'alcalde de Serveis a la Ciutadania, Susanna Pellicer, ha valorat que l'Ajuntament pugui tenir les dades d'aquestes persones per controlar-les en situacions meteorològiques excepcionals.

Susanna Pellicer

Aquesta gent formarà a part del nostre cens de persones vulnerables. Les podrem controlar en cas de situacions meteorològiques concretes.


A Sant Cugat, el 13% de les persones ateses pateixen risc de desnutrició. A més, una quarta part viuen soles i d'aquestes un 90% són dones. Segons les conclusions del programa, el sector femení és el més vulnerable perquè disposa de menys recursos i fa menys activitats de lleure a l'exterior.

D'altra banda, un 25% reconeix haver patit una caiguda en els últims sis mesos. En aquest sentit, el diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació, Josep Oliva, ha explicat que els altres principals problemes que cal combatre són la mobilitat, la soledat, l'exclusió i els problemes econòmics.

Josep Oliva

Des de l'Ajuntament i la Diputació hem d'actuar amb la màxima eficàcia. Aplicar una actuació preventiva.


L'Ajuntament i la Diputació tenen la intenció d'impulsar la tercera edició del programa l'any vinent. L'acte de presentació dels resultats de l'any passat ha tingut lloc aquest dimecres i ha comptat amb la presència de l'alcaldessa, Mercè Conesa, i diversos responsables de 'Més a prop'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.