Tanquem la barraca, obrim la ciutat


  • Comparteix:

nacho.ferrer

Nacho Ferrer


Publicat: el 3/jun/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa 13 anys jo no sabia què era Sant Cugat, tot i que hi he nascut. Fa prop de 10 anys que vaig descobrir aquest poble, just quan s'enllestia el darrer gran canvi d'imatge que per a mi no ha sigut tal, no ha canviat pas gaire des que corro per aquí. També començava la construcció de Volpelleres, convertint Sant Cugat encara més en una mena d'aparador de quant ciment es necessita per passar d'una rodalia comarcal a una ciutat dormitori enorme. Fa 13 anys neixia el Casal Popular La Guitza.

A vegades, en llocs on a simple cop d'ull no hi ha cap mancança, cal que hi hagi un contrapunt necessari per fer visibles els errors del sistema. En una ciutat on tot va bé és molt molt difícil lluitar contra el que no funciona, però un grup de joves va decidir que no es conformava a seguir les regles del joc i van obrir-se un espai on construir-se una alternativa al model de ciutat que cada vegada més s'anava imposant a Sant Cugat.

13 anys després, en un altre local, com una figura consolidada no només de l'oci sinó també de cau d'idees i diferència política respecte la majoria, el projecte del Casal Popular La Guitza dóna per complert un projecte que no s'acaba, perquè la gent no acaba i les idees tampoc. Quinto de Nadal, Correllengua i Festa Major Alternativa són alguns dels actes que la vila se sent propis i que no haguessin sigut possibles (o almenys tal i com són ara) sense un nucli de trobada com ho ha sigut el casal.

El projecte no mor, no ha quedat esgotat. Simplement transformem el nostre temps en una idea que sigui encara més integradora, més ambiciosa i que arribi a molta més gent. El teixit anticapitalista a Sant Cugat és molt més ampli que el que significava la Guitza, i és bo sumar-se a iniciatives que amb les mans de tothom podem arribar a fer realitat.

Fa poc ha nascut Cal Temerari, un projecte d'economia social cooperativa que pretén seguir la via de moltes entitats, associacions i persones que creuen en un model de ciutat per a tothom i que hi treballaran amb molts camins i un objectiu comú: obrir un espai d'alternativa amb el màxim d'actius implicats. Un autèntic espai de cohesió, contracultura i autogestió.

NACHO FERRER és codirector de 'NiTrad' de Cugat.cat, casteller, ballador de Mediterrània i bastoners quan pot, exjugador del PHC Sant Cugat, temerari quan el deixen i precari com qualsevol altre



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.