Anàlisi del 28-M: incògnites i certeses


  • Comparteix:

albert.sole

Albert Solé

Cap d'Informatius de Cugat Mèdia


Publicat: el 2/jun/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Josep Maria Vallès serà el proper alcalde de Sant Cugat. Aquesta és la conclusió principal que ens deixa el 28-M i que cap partit de l'oposició gosa posar en dubte, més que res perquè l'aritmètica no permet cap altra interpretació. Ara, si Junts governarà en solitari o amb un pacte estable amb Esquerra sí que és la gran incògnita que ens deixen els resultats d'aquest diumenge. L'altre interrogant és si la patacada a les urnes de l'actual govern en funcions es cobra alguna víctima més a banda de l'alcaldessa Mireia Ingla.

Amb les cartes repartides per la ciutadania, els partits ja saben amb quina força compten per negociar. I ara mateix, tots els jòquers els té Josep Maria Vallès. Al seu cap, i als del seu equip, segur que hi ha ara mil càbales sobre què els convé més. Governar sols amb nou regidors, sabent que no hi ha alternativa possible que et pugui plantejar una moció de censura, ha de ser temptador. I més si el futur alcalde va escoltar la tertúlia 'El Gall del Monestir' d'aquest dimecres amb un representant de cadascun dels set partits que han aconseguit representació. Esquerra, En Comú Podem, el PSC i fins i tot el PP es van mostrar oberts a pactar projectes concrets si són bons per la ciutat.

Però res dona més tranquil·litat que 13 regidors -en una ciutat de 25 edils- a qualsevol govern. Els dos únics partits que sumen aquesta xifra són Junts i ERC. L'onada a Catalunya bufa a favor d'aquest tipus d'aliances allà on siguin possibles. Les direccions nacionals dels dos partits sembla que s'hi posen bé, però ja que sap que sovint les dinàmiques locals topen amb el que convé a 'Barcelona'. Tot i que la discreció havia de ser la protagonista aquests dies, la primera trobada entre Vallès i els republicans ja es va esbombar minuts després de finalitzar-se. Ha sigut la primera presa de contacte, tot i que segons ha pogut saber Cugat Mèdia, ja hi hauria algun tipus d'oferta sobre la taula, que ara Bernat Picornell i Oriol Cisteró hauran de traslladar a l'executiva i a la militància.

Arribaran a bon port aquests contactes? Aquests últims quatre anys, l'alcaldia de Sant Cugat l'han tinguda els republicans que, al costat dels socis de PSC i CUP, han repetit fins a l'últim dia l'esmena a la totalitat dels 32 anys de governs convergents, i això cou a un costat de la taula. I a l'inrevés, el diumenge 28 de maig a la nit, amb la copa de cava a la mà, des de Junts es brindava per haver posat fi al "parèntesi" del tripartit. I això també cou a l'altre costat. Veurem com avancen les converses, que no tenen per què tenir el 'deadline' del 17 de juny, dia del ple de presa de possessió. Cap de les dues parts no té cap necessitat de córrer. El 2019 sí que es va haver de lligar el pacte tripartit en poques setmanes perquè era un pacte a la contra, però ara Josep Maria Vallès pot ser investit alcalde aquest dia en segona volta amb majoria simple, i tancar l'acord de govern per a la resta del mandat amb calma. Veurem quina de les opcions tria.

I mentre Junts prepara el seu retorn a la casa gran -expliquen que algun regidor electe dilluns ja va entrar a saludar alguns treballadors-, ERC, PSC i la CUP miren de fer autocrítica i llepar-se les ferides. Els primers a reaccionar han sigut els republicans, i l'alcaldessa ha aixecat la bandera blanca. No es veia quatre anys a l'oposició i ha decidit tancar l'etapa de "la política local", dit per ella mateixa a les xarxes socials. La interpretació és senzilla: si no deixes la política i només deixes la "local", és que la veurem en algun altre lloc. A quin? De moment no se sap.

Qui no sabem si també canviarà de líder és el PSC. Pere Soler va comunicar a l'executiva del partit a Sant Cugat que es veu amb forces per continuar quatre anys a l'oposició, ja que, tal com va explicar dimarts a Cugat Mèdia, ja ha fet oposició molts anys i es coneix bé el paper. Però els seus companys no li van recollir el guant immediatament i li van demanar un temps per pensar-s'ho. Veurem si els socialistes santcugatencs prefereixen encetar aquesta nova etapa amb una cara nova al capdavant.

En canvi, la CUP ja ha deixat molt clar que ha fet i seguirà fent autocrítica amb Marco Simarro com a cap visible. Han "pres nota" del missatge que els han enviat els seus votants en forma d'abstenció, però no consideren que això els obligui a fer un relleu de portaveu.

En pocs dies hem vist tres maneres d'afrontar en revés electoral inesperat. Els tres igual de respectables. No hi ha una manera única de fer política. Aquesta és la riquesa de la democràcia.

ALBERT SOLÉ és el cap d'informatius de Cugat Mèdia



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.