Eradicar les diferències entre rics i pobres


  • Comparteix:

arcadi.oliveres

Arcadi Oliveres


Publicat: el 15/ago/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El diari Público ens explicava fa unes setmanes que els ingressos de les grans fortunes mundials van créixer un 16% l'any passat i que en el cas espanyol les persones que ocupen aquestes fortunes han augmentat el seu patrimoni, en alguns casos, en un 50 i un 100%.

ESCOLTA-HO

Això genera, òbviament, unes diferències cada vegada més grans entre els més rics i els més pobres, els que tenen menys poder adquisitiu en un país i també arreu del món. Això significa una diferència important respecte al que va passar, per exemple, a la crisi de l'any 29, en què les mesures posteriors a la crisi, les que aplicava el president Roosevelt, van disminuir notablement les diferències entre els uns i els altres. Aquí, en el sentit contrari, ho estem incrementant.

I penso que per reduir-ho hauríem de reflexionar una mica sobre una proposta que han fet els sindicats, ara un pèl reforçats per la vaga del 29 de setembre, insistint en què la millor manera de reduir aquestes diferències és canviar la fiscalitat; augmentar-la, per descomptat. Primer, fent que aquells que estan en el món de l'economia submergida paguin els seus impostos, però al mateix temps recreant l'impost de patrimoni, que havia desaparegut sobre els més rics i que s'hauria de recuperar; regulant també l'impost de successions, que algunes comunitats autònomes estan traient; augmentant, per altra banda, l'impost sobre les rendes de les persones físiques, almenys les que representen la franja d'ingressos més alts; pressionant molt més les rendes del capital, que en el cas de les societats de capital variable tenen una fiscalitat petita; i, naturalment, augmentant l'IVA sobre els bens de luxe.

Això faria que hi haguessin més ingressos per al govern i que no hagués de buscar el govern la seva recuperació pressupostària pressionant les capes més febles a través de la no pujada de les pensions i a través també de pressionar la disminució de diferents polítiques fiscals i socials. Aquest és el camí. I si no, anirem bastant malament.

ARCADI OLIVERES és economista, president de la Universitat Internacional de la Pau i de la Fundació Justícia i Pau (publicat el 09/11/10)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.