La reforma de les pensions


  • Comparteix:

arcadi.oliveres

Arcadi Oliveres


Publicat: el 6/feb/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest dies es parla (de fet ja se'n parla des de fa temps) de la famosa qüestió de les jubilacions i de la possibilitat de que s'allarguin dels 65 als 67 anys pels ciutadans, jo diria, 'normals', perquè que hi ha alguns, com per exemple els empleats de les caixes, als quals se'ls està reduint ara la plantilla a causa de les fusions i que se'ls hi fa unes jubilacions esplèndides. Aquesta és una primera qüestió, però la segona qüestió de profunditat a la qual voldria referir-me és el fet que es diu que no hi ha diners per assumir aquests costos de jubilar als 65 anys en lloc de als 67.

ESCOLTA-HO

Voldria donar una xifra que ens hauria de fer pensar: les jubilacions a Espanya costen 110.000 milions d'Euros a l'any. La Universitat Pompeu Fabra ha publicat les xifres del frau fiscal a l'Estat espanyol. Aquest frau fiscal l'evaluen en 80.000 milions d'euros a l'any, el 70% de l'import de les pensions. Fixem-nos-hi bé: si la gent que paga els impostos els pagués, o millor dit, si la gent que hauria de pagar els impostos els pagués degudament podríem, no disminuir, sino augmentar en un 70% les pensions actuals. Això és imperdonable.

Hi ha alguna voluntat per part de l'Agència Tributària de recaptar aquests diners, i la veritat és que alguns èxits han obtingut: 10.000 milions d'euros l'any passat de recaptació suplementària. Jo penso que és per aquí per on s'hauria d'anar. Per una banda augmentar molt més la recaptació i no afectar la gent que té dificultats.

I encara una darrera cosa: aquest any no únicament s'ha allargat el període de jubilació, sinó que fins i tot no s'han pujat les pensions. Què s'estalvia el Govern espanyol sense pujar les pensions? 1.300 milions d'euros. En el pressupost de l'Estat, aquests 1.300 milions no hi són. Per contra, en el pressupost de l'Estat hi han assenyalats 1.300 milions d'euros per tal que Espanya participi en la construcció d'un avió de combat. Un avió de combat completament innecessari perquè l'antic primer ministre alemany va dir que era un avió dissenyat per atacat la Unió Soviètica, i ja no existeix.

Així és de la manera que estem en aquest moment i aquesta qüestió de les pensions valdria la pena reflexionar-la en profunditat.

ARCADI OLIVERES és economista, president de la Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU) i de la Fundació Justícia i Pau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.