El dèficit fiscal


  • Comparteix:

arcadi.oliveres

Arcadi Oliveres


Publicat: el 29/des/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquests dies hem de posar un cop més sobre la taula el tema del pacte fiscal. Sens dubtes és un tema urgent que cal resoldre tenint en compte el dèficit fiscal que pateix Catalunya respecte l'Estat. D'entrada, aquí hi estem tots d'acord, però malgrat tot voldria fer un parell de matisos.

ESCOLTA-HO

Primer, aquest no és un tema nou, és un tema que pateix un pecat original. Mai, des de la creació de l'Estatut d'Autonomia s'ha volgut negociar allò que s'hauria d'haver fet des d'un principi, que és el fet que tinguem un concert econòmic com el del País Basc. La política de CiU durant els primers 23 anys que va governar va ser aquella que tots coneixíem amb el nom de 'peix alcova' i, a partir d'aquí, competència que es rebia i diners que es transferien, ja estaven contents. El tema s'hauria d'haver enfocat des d'un punt de vista de paral·lelisme amb el que ja té a hores d'ara Euskadi a través de les seves diputacions forals. No es va fer, i ara en paguem les conseqüències.

Segon, el fet que el dèficit fiscal fos ressolt tampoc acabaria solventant els problemes econòmics de precarietat que hi ha en aquest moment. Les quantitats que avui dia necessita l'economia per tirar endavant serveis públics i per respectar una mica les necessitats de la gent són bastants superiors que no pas el dèficit que fiscalment sofreix.

Tercer, suposant que aquest dèficit fos compensat, Catalunya no hauria d'oblidar mai la seva necessitat de solidaritat amb altres Comunitats Autònomes i també, per què no, amb altres països del món. Al cap i a la fi, ens agradi o no, amb una bona o mala distribució, no deixem de ser un país ric i hem de pensar sempre en la solidaritat.

I quart, jo d'això del dèficit fiscal no en faria mai una bandera independentista. El que sí que podria dir és que si la independència de Catalunya està basada en la necessitat econòmica, és a dir, si volem la independència per la pesseta, més val que no la tinguem.

ARCADI OLIVERES és economista i president de la Unipau i la Fundació Justícia i Pau



  • Comparteix:

COMENTARIS

Llegint aquest article em venen algunes reflexions: - els errors del passat ens han d'ensenyar i modifica les accions futures. - Necessitat de solidaritat, perdoneu però jo no la tinc en tant jo tinc necessitats. Nosaltres retallem pressupost i la comunitat d'Andalusia l'augmenta. -Solidaritat sí pero fins quan i per a que. Ja fa una colla d'anys que ho fem i per a fer aeroports,aves i autovies no sostenibles econòmicament. -La independència no només és una qüestió econòmica però cal recordar que un estat sobirà tamé ho és per a gestionar els seus recursos per al benestar dels seus ciutadans i no regalar diners a d'altres per a que els malgastin.

vicenç valls i mercadé. Enviat el 29/des/11


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.