La supervivència del planeta


  • Comparteix:

arcadi.oliveres

Arcadi Oliveres


Publicat: el 5/gen/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Acabem de començar l'any 2012 i vull referir-me al fet que acaba amb la xifra 2, no per cap qüestió màgica, sinó perquè des de 1972 els anys que acaben amb aquesta xifra s'han convertit en anys de referència per un tema bàsic: el medi ambient.

ESCOLTA-HO

Cada any acabat en 2 l'ONU convoca la Conferència Mundial del Medi Ambient. En va fer una l'any 72 a Estocolm, una altra el 82 a Nairobi, una tercera l'any 92 a Rio de Janeiro, una quarta el 2002 a Johannesburg i enguany se celebrarà a Rio un altre cop (es dirà 'Rio 92+20').

És important que pensem en els temes ambientals , especialment després del fracàs de Durban sobre les limitacions d'emissió de CO2 i, més encara, després de l'incompliment constant dels acords de Kioto de fa bastants més anys. El planeta se l'està jugant i sembla que no hi prestem atenció.

En l'últim informe que he llegit s'explica que tot allò que el planeta és capaç de renovar cada any no és allò que els humans hem gastat l'any anterior, sinó que només és una part. Per exemple, les últimes xifres que tenim a mà, que són del 2009 (encara no han sortit les del 2010 i menys encara les de 2011), ens diuen que tot allò que el planeta va recuperar no era el que els humans havien gastat el 2008. Era el que els humans havien gastat des de l'1 de gener al 23 de setembre de 2008. Probablement el 2009 i el 2010 siguin xifres encara bastant inferiors. Això vol dir que no som capaços de reposar allò que gastem i que en conseqüència estem vivint a cost de futures generacions. D'això els nostres nets ens demanaran comptes...

I hauríem de prestar atenció en això perquè aquest consum exacerbat al qual faig referència no és només un consum que tingui una sola part de la humanitat. Si aquest consum el tinguéssim els 7.000 milions de persones ni tan sols arribaríem al 23 de setembre. Probablement ens quedaríem, com he llegit a algun informe, al dia 7 d'abril. I del 8 d'abril al 31 de desembre viuríem també a costa del futur. Això és un replantejament que cal fer.

Potser aquest moment que estem vivint ara, que és un moment de crisi, que per alguns, diuen, ha de comportar austeritat (molt mal repartida, per cert), és un bon moment per replantejar-nos la supervivència del planeta.

ARCADI OLIVERES és economista i president de la Unipau i la Fundació Justícia i Pau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.