Els pressupostos i la cooperació


  • Comparteix:

arcadi.oliveres

Arcadi Oliveres


Publicat: el 5/abr/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquests dies estan sobre la taula les discussions respecte als pressupostos generals de l'Estat. Voldria agafar només un punt de referència, que és el de la cooperació al desenvolupament. Sembla que hi hagi una filofia equivocada amb la qual, en moments de crisi, nosaltres som primers i els altres són darrers (i aquests que són darrers, són molt més darrers que nosaltres).

ESCOLTA-HO

L'any 1982 tots els partits polítics espanyols van acordar que en un termini de temps breu arribarien a donar el 0'7% del seu PIB per recuperar el desenvolupament. Evidentment, mai s'hi ha arribat; en el millor dels casos hem assolit el 0'4%, però per desgràcia en aquests pressupostos que es proposen ara (però encara no s'han aprovat) es parla d'una rebaixa tan dràstica que, en el millor dels casos, arribarem al 0'25%.

Si a tot això hi afegim que la Generalitat ha reduit en els seus pressupostos pràcticament a la meitat les partides de cooperació arribem a la conclusió que sempre són els febles els que paguen les conseqüències de la crisi. En aquest cas, no els més febles d'aquí, que també mereixen la nostra consideració, sinó els més febles del Tercer Món, que es troben amb problemes de necessitats bàsiques no cobertes, les quals sembla que no hi hagi cap voluntat d'atendre.

El que sí demanaria és que no es crei aquest fals enfrontament 'entre nosaltres o el tercer món', sinó dir 'nosaltres i el tercer món' davant d'aquells que acumulen grans fortunes, que reben amnisties fiscals i que al final no col·laboren ni cooperen amb la solidaritat pública.

ARCADI OLIVERES és economista i president de la Unipau i la Fundació Justícia i Pau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.